Богатството наистина е относително понятие. Някои вече се отнасят към статута на милионер като към нещо, което вече не е на мода (в края на краищата, само в САЩ има около 3 милиона милионери) и в днешно време трябва да си милиардер, за да получиш много по-голямо внимание, пише Investopedia.com. От друга страна, по света има над 2 милиарди души, които живеят с по по-малко от 1 000 долара годишно.

Смята се, че Джон Д. Рокфелер официално е първият милиардер в света, като постига този статут през 1916 г. основно благодарение на своята компания Standard Oil. Оттогава досега, близо един век по-късно, богатството се е умножило до такава степен, че най-богатите хора в света разполагат с по около 50 млрд. долара (за сравнение богатството на Рокфелер в днешни пари с отчетена инфлация би било около 400 млрд. долара). Въпросът в такъв случай е колко време ще мине преди светът да има своя първи трилионер.

Един трилион долара е феноменална сума пари. В днешно време 1 трлн. долара е приблизително равен на брутния вътрешен продукт на Мексико и Южна Корея. Един трилион долара също така са достатъчни, за да бъдат закупени едновременно Exxon Mobil и Apple, като дори ще останат достатъчно пари, за да бъдат купени Google, Nike и Agilent и дори след това на човек биха му останали, милиарди, които да сложи в банката.

Кои няма да успеят?

Първият трилионер в света няма да бъде измежду настоящите най-богати хора. Карлос Слим и Уорън Бъфет имат огромни бизнес империи, но Слим е на 71 г., a Бъфет на 80 г. Дори и ако Слим успява да постига невероятната годишна доходност от 25%, за неопределен период от време, ще са му нужни 14 години, за да превърне своите 54 млрд. в 1 трлн. долара, при това, ако рискува всичко.

Възрастта на Бил Гейтс до известна степен е на негова страна, тъй като той е на 55 г., но неговите интереси се промениха. Дори и ако сем. Гейтс решат да трупат още състояние, вместо да го раздават чрез фондацията си, Бил Гейтс ще трябва да намери нещо ново, в което да инвестира, тъй като Microsoft показва малко признаци на ръст, който би оскъпил дела на Гейтс в компанията до 1 трлн. долара.

Мащабът на проблема

В много отношения богатството създава богатство. Богатите хора имат привлекателни възможности за инвестиции, до които обикновените хора просто нямат достъп. При това положение се стига до момент, в който размерът на богатството на човек става пречка за нормата на възвращаемост. За да бъде удвоена стойността на дял от 100 млрд. долара е равносилно на намирането на нов Виетнам, а тези възможности не се срещат всеки ден. Когато инвеститорите чуят, че Уорън Бъфет се оплаква от трудностите при намирането на подходящи инвестиции за своите средства, считайте, че той има много по-малко от 50 или 100 млрд. долара, за да инвестира.

На всичкото отгоре има и пречки, свързани с държавните политики. Монополистичните практики, които създават първите мултимилионери през 19 век, сега в голямата си част са незаконни почти в целия свят. Като цяло и данъците в момента са по-високи, а правителствата предлагат по-малко вратички и възможности, отколкото в миналото. Това не означава, че изобретателният и мотивираният предприемач няма да намери как да заобиколи тези препятствия, но е справедливо да се каже, че натрупването на огромно богатство става все по-трудно с времето.

Волята и апетитът за риск

Ролята на психологията също има някакво значение в цялата ситуация. Просто казано, изглежда повечето хора имат проблеми с това да останат толкова „гладни" и агресивни, когато вече разполагат с достатъчно богатство, както когато са били бедни и не са имали какво да губят. Да вземем например Джон Полсън, Джордж Сорос и Джеймс Саймънс. И тримата са доста богати, но са демонстрирали, че не се притесняват да използват голям ливъридж при инвестициите си. Проблемът е, че трудно можем да си представим как някой от тези мъже ще се реши на такъв вид риск.

Биха ли могли Полсън и компания да приложат ливъридж 10-към-1 или по-голям и да рискуват, за да спечелят 1 трлн. долара? Вероятно. Тези мъже обаче вече са натрупали състояние, което подсигурява няколко техни поколения напред, защо да го губят с рисковани инвестиции с малка вероятност за успех?

Кандидатите

И така, има ли днес някой, който може да се приближи до статута на трилионер? За целите на този материал, държавните лидери и диктатори са изключени; не е немислимо човек или семейство да управляват богата на петрол държава и състоянието им да се оценява на 1 трлн. долара, или повече, ако бъде сметната стойността на тези ресурси под земята, но това определено не е целта на този материал.

Основателят на Facebook Марк Закърбърг е само на 26 г. и състоянието му се оценява на около 7 млрд. долара. Със сигурност, това е доста добро начало. Ако Закърбърг намери начин да увеличава състоянието си с 10% годишно, всяка година (без данъците), той ще бъде трилионер преди 60-ия си рожден ден. Колко трябва да се разрасне Facebook обаче, за да може да гарантира такъв тип богатство на основателя си? Като се има предвид дела на Закърбърг, стойността на Facebook трябва стане десет пъти по-голяма в сравнение с тази на Exxon Mobil в момента, за да може той да бъде трилионер.

Друг кандидат би могъл да бъде Крег Вентър. Той е известен като основателят на Celera Genomics и за това, че ръководи проучванията, които доведоха до вероятно първия пример на синтетична форма на живот. Въпреки че в момента ракът не е обект на неговите проучвания (той се занимава със синтетична биология, която може да бъде прилаган при чистите горива), представете си колко би могъл да струва евентуалният лек за рака. САЩ в момента харчи 90 млрд. долара годишно за борба с рака, а разработването на истинско лекарство прилича на мултимилиардна възможност. От друга страната чистите биогорива също не са за пренебрегване - те вероятно няма да направят Вентер трилионер, но идеята не може да бъде отхвърлена изцяло.

Извод

Освен тези двамата, всеки би могъл да стане първия трилионер в света. Като се има предвид, че никой не би предположил, че Гейтс ще стане милиардер от компютърен софтуер или че Алфред Ман ще натрупа милиарди от инсулинови помпи, вероятно първата идея в света, която ще донесе на притежателя си един трилион долара, ще се роди във въображението на някой и днес би изглеждала нелепа!