В четвъртък еврото отбеляза рязко повишение и възвърна изгубените си през последните два дена позиции, като в края на деня затвори търговията на нива от 1.4172 долара. Положително влияние на единната валута оказаха подновения риск-апетит на Европейските пазари на акции, както и силните предварителни PMI индекси на промишлената и активността в сферата на услугите на Еврозоната, Германия и Франция за март и оставащите високи нива на цените на техните компоненти - сигнал за запазване на силния инфлационен натиск, което засилва очакванията за вдигане на лихвата в Еврозоната от ЕЦБ на 07.04.11г.

Предварителният PMI индекс на промишлената активност в Еврозоната за март се забави до 57.7 пункта, при прогнози на пазара за 58.4 пункта, спрямо 59.0 пункта за февруари. Предварителният PMI индекс на активността в сферата на услугите в Еврозоната за март обаче покачи до 56.9 пункта, при прогнози на пазара за 56.4 пункта, спрямо 56.8 пункта за февруари. Това е най-високо нивото на индекса на услугите от август 2007г. насам. Предварителният общ PMI индекс на бизнес активността в Еврозоната за март месец се забави до 57.5 пункта от 58.2 за февруари, който беше близо 5-годишен връх. Компонентата на работната заетост на PMI бизнес активността в Еврозоната за март леко се забави до 53.1 пункта от 53.3 за февруари месец.

Подкрепа на еврото оказаха и смесените икономическите данни от САЩ за безработицата и стоките за дълготрайна употреба. Броят на подадените молби за помощи за безработни през миналата седмица се е понижил неочаквано, като нивото остава в унисон с бавното подобрение на пазара на труда. Показателят е спаднал с 5 000 до 382 000 за седмицата до 19.03. За предходния период стойността му бе ревизирана възходящо до 387 000 от 385 000. Участниците на пазара прогнозираха ръст на показателя до 392 000. Поръчките за стоки с дълготрайна употреба за февруари са -0.9%, като се очакваше да достигнат 1.2%. Показателят бе 3.2% за предходния период.

В четвъртък британският паунд задълбочи своя спад, като затвори търговията на нива от 1.6119 долара. Причина за поредния спад на паунда спрямо долара са по-слабите данни за продажбите на дребно във Великобритания. Продажбите на дребно за февруари падат с 0.8% на месечна база и качват с 1.3% на годишна база, при прогнози за по-умерен спад с 0.6% и +2.3%. Продажбите на дребно за януари бяха ревизирани надолу до +1.5% на месечна и +5.1% на годишна база от +1.9% и +5.3%. Продажбите на дребно без тези за горивата през февруари падат с 1.0% на месечна и са +1.2% на годишна база.

Негативно влияние за паунда може да окаже и предупреждението на агенция Moody's, че "рискът от по-бавен икономически растеж във Великобритания и по-слабата от очакванията фискална консолидация на дефицита може да поставят под заплаха "ААА" кредитния рейтинга на страната".

Японската йена за трети пореден ден продължава да се движи почти без промяна спрямо долара, като в края на вчерашната търговия двойката се разменяше за 80.98 йени. Инвеститорите избягват японската валута най-вече поради възможността Японската централна банка отново да интервенира на пазара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД