На 23 март тази година почина актрисата Елизабет Тейлър. Носителката на две награди Оскар бе на 79 г.

Освен с филмите си, Тейлър бе известна и с голям бизнес нюх, тя имаше собствена линия парфюми и бе голяма почитателка на диамантите. Нейни филми поставят рекорди по бюджет, приходи, тя е първата актриса с хонорар от 1 млн. долара в света.

CNBC разгледа успешната кариера на Елизабет Тейлър през годините:

1944 г. Елизабет Тейлър дебютира в киното още на 10 години, но става известна с National velvet през 1944 г. Лентата е голям хит и печели 4 млн. долара само в САЩ, което в днешно време се равнява на около 50 млн. долара.

Заплата й за този филм е била 100 долара.

Разказва се за едно момиче и нейния кон. От тогава Тейлър (която е участвала и в Ласи) се шегува, че най-успешните й екранни партньори са били животни.

1946 г. Въпреки че става известна с детски роли, тя никога не остава популярна „дете -звезда". В „Гигант" през 1966 г. вече играе като девойка и печели хонорар от 175 000 долара. Това е най-големият й хонорар и до днес.

Клеопатра (1963) „Клеопатра" е исторически филм във всеки аспект на думата.

Бюджетът му е един от най-големите на всички времена. Излизането му се проточва с години и бюджетът надхвърля с толкова много предвидените средства, че въпреки голямата печалба, студиото е на загуба.

Приходите от филма са 57 млн. долара, което в днешно време се равнява на 412 млн. долара.

Хонорарът на Лиз Тейлър е 1 млн. долара, което е нечувано за 1963 г. Тя печели и 10% от приходите на филма.

Кой се страхува от Вирджиния Улф? (1966) Отново участват Лиз Тейлър и Ричрад Бъртън. Филмът шокира публиката с вулгарен за оноива време език.

Това е единственият филм в историята на наградите Оскар, който има номинация във всяка една от 13-те категории. Тейлър печели статуетката за най-добра актриса.

Приходите в САЩ са 28 млн. долара, което се равнява на 191 млн. долара днес.

Диамантите

Елизабет Тейлър се омъжва осем пъти, два от тях за един и съши мъж - Ричард Бъртън.

През 1969 Бъртън й купува един от най-големите диаманти в света - 244-каратов камък от Южна Африка, от Cartier, с цена 1.069 млн. долара.

След втория си развод с него. Тейлър продаде диаманта на търг, а с парите построи болница в Боствана.

80-те години

Въпреки че през 80-те нейните златни години са поотминали, Тейлър все още получава добри роли. В The Mirror Crack'd (1980), по роман на Агата Кристи, тя играе заедно с Тони Къртис и Рок Хъдзън. Приходите са 11 млн. долара, което днес се равнява на 30 млн. долара.

През 1981 тя участва в 5 епизода на сериала General Hospital. Хонорарът й е много малък - 2 000 долара общо, но я третират като кралица, а продуцентката на шоуто освобождава офиса си за гримьорна на Тейлър.

Носят се слухове, че актрисата е проявявала големи капризи, но според екипа, това не е вярно, я Тейлър дарява хонорара си на две болници, в които се е лекувала.

През 1985 Тейлър става съосновател на Фондацията за изследвания на вируса на СПИН. Организацията набра 83 млн. долара в първите си 12 години и вложи общо 300 млн. долара в образователни и изследователски програми в областта.

The Flintstones (1994)

Последната й кинолента се оказва най-печеливша по приходи. В игрален филм за Семейство Флинстоун, Тейлър получа малка роля като майката на Уилма.

Критиците обаче не харесват филма и той получава Златната малинка за най-лош сценарий.

Въпреки това Елизабет Тейлър получава хонорар от 2.5 млн. долара за малката си роля. Приходите са 130 млн. долара, което се равнява на 195 млн. долара днес.

Елизабет е известна и като модел на Анди Уорхол. Картина от 1963 се продаде на търг за 24 млн. долара през 2007 г.

Картина от 1962 на Елизабет Тейлър и третия й дъпруг Майк Тод се продаде на търг за 63 млн. долара през 2007 г.!