Хората обичат класациите. Затова и медиите изготвят всякакви подобни, като най-популярни са тези за най-богати и за най-красиви хора.

Някои класации са толкова престижни, че световният печат очаква публикуването им с интерес.

Вижте десетте най-престижни листи в света:

10. Класация на доходите на Parade Magazine

Тук се включват доходите на всякакви хора от портиери, до известни личности.

Някои наричат класацията „Парад на капитализма". В нея можете да прочете за милиардите на Тайгър Уудс, а на следващата страница за продавачката Катлийн Гарт от Пенсилвания, която работи 20 часа на седмица и печели по 7 долара на час.

9. 100-те най-секси личности на планетата на сп. Maxim

Списанието има 2.5 милиона абонати, които обичат да четата такива неща (и да гледат снимките). В последното издание на първо място беше певицата Кейти Пери.

8. Sports Illustrated - Спортисти на годината и десетилетието

За последното десетилетие победителите в класацията са голфърът Тайгър Уудс, тенисистът Роже Федерер и плувецът Майкъл Фелпс, а при жените тенисистката Серена Уилямс, голфърката Анника Соренстам и световната рекордьорка в овчарския скок Елена Исиинбаева.

7. The Hollywood A-list

Тук са класирани най-добрите актьори и актриси по това какви приходи са донесли техните филми. Списъкът е разделен на А, В и С категория.

Според Книгата на рекордите на Гинес актьорът с най-много приходи в историята е Харисън Форд.

6. Класацията на сп. People на най-красивите хора в света

Списанието по принцип се занимава с клюки. Тяхната класация на най-красивите хора в света е една от най-популярните. В нея почти всяка година можете да видите Брад Пит, Джулия Робъртс и Джордж Клуни, които са „абонирани" за челните позиции.

5. Billboard Топ 100

Класацията е на база излъчване по радиото и печалби. Когато по радиото кажат „тази песен е номер 1" обикновено имат предвид класацията на Billboard.

В последните 5 години първите места са за Еминем, Black Eyed Peas, Риана, Канйе Уест и др.

4. Rolling Stone - Най-добра песен и Най-добър албум на годината

Списъкът е често обект на спорове, защото от списанието включват всякакъв тип музика и то не само мейнстрийм изпълнителите. В резултат на това най-въртените по радиата изпълнители като Риана, например, могат да се окажат не просто назад, ами и съвсем вън от класацията.

3. Най-влиятелните хора в света на Time Magazine

Тази класация се изготвя от читателите - всеки може да гласува. За пръв път е публикувана през 1999 и вече е една от най-очакваните в света.

По пет пъти в нея са присъствали Барак Обама, Хилари Клинтън и Стив Джобс. Често можете да видите имената на Далай Лама, Нелсън Мандела, Бил Гейтс.

Рекордът по участие в класацията обаче се държи от Опра Уинфри.

2. Бестселърите на New York Times

Този списък се публикува всяка седмица. За пръв път се появява през 1942 г. и е толкова популярен, че на самите книги вече се изписва колко пъти авторите са били в класацията.

Тъй като различните книги за Хари Потър са непрекъснато на челни места, се стигна до там писатели от цял свят да искат изваждането на книгата от списъка, защото тя „ не подлежи на конкуренция".

1. Най-богатите хора в света на сп. Форбс

Списъкът включва 500-те най-богати хора в света. Сред „абонираните" за тази класация са Уорън Бъфет, Карлос Слим и Бил Гейтс.

Специалното издание Форбс 500 се чете дори от хора, които по принцип не четат Форбс и не се интересуват от финанси - все пак интригуващо е да прочете за личности, които притежават повече пари от БВП на малка държава!