Хеджфонд мениджърът Радж Раджаратнам е заработил 1 млн. долара за две минути след неистово звънене по телефона, след като е получил вътрешна информация за голяма инвестиция в Goldman Sachs в разгара на финансовата криза, пише CNBC.

Това беше заявено през тази седмица от обвинителите в процеса срещу основателя на групата хеджфондове Galleon.

В най-големия процес за търговия с вътрешна информация на Уолстрийт от 80-те години на миналия век щатските прокурори предоставиха множество подслушани телефонни разговори, с които се опитват да докажат, че Раджаратнам е имал директна връзка с неговия приятел и по това време директор в Goldman Sachs Раджат Гупта, който му е изнасял банкови тайни. Процесът вече е в четвъртата си седмица и може да продължи до края на април.

Вчера съдебните заседатели по процеса чуха още един подслушан разговор от ФБР в подкрепа на обвиненията, че Раджаратнам е знаел ден преди да бъде обявено официално през септември 2008 г., че Goldman Sachs ще получи 5 млрд. долара инвестиция от компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway.

В подслушания телефонен разговор от 24 септември 2008 г., между Раджаратнам и неговия трейдър от Galleon Иън Хоровиц, се чува как той описва усилията си от предходния ден да закупи акции две минути преди затварянето на пазара в 16:00 часа.

"Получих обаждане в 15:58 часа?" казва Радажартнам, визирайки разговора си от 23 септември с Гупта за среща на борда на директорите на Goldman Sachs в същия ден. "Каза ми, че нещо добро може да се случи на Goldman?"

Когато обаче Раджаратнам се обажда на Galleon, първият трейдър, с когото се свързва не успява да изпълни поръчката.

"Казах на Ананат да купи акции, но той нещо се размотаваше и не успя. Така че се свързах с Гари и му казах просто да купи акциите."

Пълното име на трейдъра Анант остава неизвестно, докато Гари, всъщност е Гари Розенбах, мениджър в Galleon по това време.

Поръчката на Раджаратнам е за акции на Goldman Sachs на стойност 43 млн. долара. Тя е толкова голяма, че не може да бъде изпълнена в последния момент преди затварянето на пазара и брокерите купуват акции само за 27 млн. долара.

На следващия ден обаче сделката между Бъфет и Goldman Sachs е обявена публично, а закупените от Радажартнам акции поскъпват и му заработват 1 млн. долара, според обвинителите.