През тази седмица президентът на САЩ Барак Обама официално ще обяви своята кандидатура за втори мандат на поста, като след десет дни- на 14 април, той ще се срещне с богатите спонсори на партията в Чикаго, за да представи програмата си, съобщава Frankfurter Allgemeine.

Американският държавен глава Барак Обама обяви намерението си да се кандидатира на официалния си сайт, където бе публикувано видео, а поддръжниците му получиха електронни писма.

В мрежата на Обама са включени милиони американци, като силната му интернет кампания беше считана за ключова част от успеха му през 2008 година.

"Тази кампания току-що започва", се казва в краткия текст. "Ще отворим офиси, ще разопаковаме кутии и ще започнем разговори с привърженици като вас, за да ни помогнат да построим пътя до победата. 2012 година започва сега..."

Потвърждението на кандидатурата идва в момент, когато рейтингът на чернокожия президент е най-ниският от времето на встъпването му в длъжност.

Едва 42% от американците одобряват управлението му, а 50% смятат, че той не трябва да получи втори мандат.

Макар американците да изказват одобрение на външната политика на Обама и сигурността в страната, икономическата криза и високата безработица, ръстът на държавния дълг и дупките в бюджета сериозно безпокоят избирателите.

За разлика от лагера на демократите, при републиканците все още няма изявен фаворит. Спрягат се имената на Джон Маккейн и Сара Пейлин, които се представиха на изборите през 2008 г., Мит Ромни, бивш губернатор на Масачусетс, и Майк Хакаби, губернатор ма Арканзас.

Все по-сериозно се възприема и кандидатурата на инвеститора Доналд Тръмп.