През 2010 г. Монако е бил най-скъпият пазар в света за луксозни жилищни имоти в трета поредна година, благодарение на търсенето от страна на заможни купувачи в кралството, което не облага жителите си с подоходен данък, пише Bloomberg.

Средната цена на къща или апартамент в Монако през миналата година е била 65 600 долара на кв. м., според глобалния индекс на цените на луксозните жилища, изготвян от имотната агенция Knight Frank LLP.

Лондон е бил вторият най-скъп пазар през миналата година с цена от 56 300 долара за кв. м., докато Париж се нарежда на пето място с 40 500 долара на кв. м.

Най-голямата имотна сделка в Монако за миналата година е било закупуването на мезонета La Belle Epoque с площ 1 600 кв. м. за 240 млн. евро (340 млн. долара) от строителните предприемачи Кристиан и Ник Кенди през септември. Купувачът, чието име не беше обявено, е от Близкия изток.

Най-голям ръст в цените на луксозните жилищни имоти в света е регистриран на пазара в Шанхай, където цената се е повишила с 21% до 17 700 долара на кв. м. според индекса на Knight Frank.

След китайския град се нареждат Мумбай и Сингапур.