Нов екоданък върху пластмасовите чинийки и чашки за еднократна употреба може да предложат от министерството на околната среда.

Причината е, че хората ги хвърлят безконтролно и така замърсяват природата, каза екоминистърът Нона Караджова,.

От 1 септември за всяка найлонова торбичка, тънка под 15 микрона, ще се плащат 15 ст. такса. Подобна такса може да се сложи и за пластмасови чинийки, чашки, лъжички и бъркалки.

Друг вариант за опазване на природата обаче даде търговска верига "Пикадили", която започна да предлага "торбички под наем". Зелените полидегралексови пликчета са тънки 15 микрона и струват 5 ст., но клиентите може да ги върнат в магазина, след като са ги използвали, дори да са скъсани, и да си получат обратно парите.

Няма да се приемат само изцапани пликчета, защото рециклирането им ще бъде трудно, каза Мирослав Ангелов, генерален директор на компанията.

Той уточни, че от върнатите пликчета ще се произвеждат нови.

Ако хората възприемат добре "торбичките под наем" и не ги изхвърлят в природата, може да не въвеждаме екотакса за по-дебелите и големи торби в бъдеще, коментира Караджова.

Страната ни е от първите, които са сложили "данък пликче", и Австрия ще използва опита ни. Системата с депозит срещу торбичка може да се въведе и от другите търговски вериги, каза още тя.

В няколко града в България вече има кампания за забрана на найлоновите торбички.

Източник: в. Стандарт