Вчера бяха показани плановете за построяването на най-високата сграда в света, която ще е дълга точно 1 миля (1.6 км.), информира Mirror.

Небостъргачът ще се нарича Kingdom Tower и ще бъде построен в Саудитска Арабия. Сградата ще има 275 етажа и ще бъде два пъти по-висока от Бурж Халифа в Дубай, която в момента е най-високата сграда в света.

Построяването на Kingdom Tower се очаква да струва 30 млрд. долара, а асансьорът ще пътува 12 минути до последния й етаж.

Членове на кралското семейство на Саудитска Арабия представиха проекта, който показва, че в сградата ще има хотели, офиси, апартаменти и търговски център.

Строителството ще бъде финансирано от компанията на кралското семейство на Саудитска Арабия Kingdom Holding Company, чиито председател е принц Алуалид Бин Талал. Това е и най-голямата компания в страната

Щатската компания Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, която проектира Бурж Халифа, е изготвила плановете на новия небостъргач, докато специализираната в строителството на високи сгради дубайска компания Emaar е спечелила договора за построяването на Kingdom Tower. Около нея ще се гради цял нов град с 80 000 души население близо до пристанището Джеда на Червено море.