Повечето британци, американци, французи и италианци смятат, че Западът трябва да си постави за цел да свали Муамар Кадафи, но безпокойството за разходите, целите и възможните резултати от мисията на НАТО в Либия показват разделението в Алианса.

Допитването на института Ипсос по поръчка на Ройтерс показва, че хората във Великобритания, Италия и САЩ смятат, че страната им не може да си позволи военни действия, а мнозинството анкетирани във всички страни с изключение на Франция са на мнение, че действията на НАТО в Либия нямат ясни цели.

Бойни самолети на Алианса извършиха над 1700 полета над северноафриканската страна, откакто организацията пое командването на операцията от коалицията, ръководена от Франция, САЩ и Великобритания.

Допитването, осъществено миналата седмица, показва, че 63% от британците, 71% от американците, 67% от французите и 76% от италианците искат Западът да помогне за свалянето на Кадафи, но мненията са различни относно мисията на НАТО.

Само поливаната британци, 55% от американците и 40% от италианците подкрепят военните действия на Алианса в Либия.

Във Франция, която първа призова за използването на сила в Либия, подкрепата е над 63%. В момент, когато повечето западни страни рязко намаляват разходите, за да овладеят нарастващите бюджетни дефицити, 79% от британците, 74% от американците и 62% от италианците смятат, че страната им не може да си позволи военни действия в Либия.

Само половината французи смятат, че страната им може да си позволи това, а 65% считат, че мисията има ясни цели. Само 49% от британците, 44% от американците и 44% от италианците са на същото мнение.

Няма консенсус и относно резултата от западните военни действия в Либия. Мненията варират от попадането в задънена улица до възможност за съставяне на ново демократично правителство. Анкетата е осъществена по интернет между 5 и 7 април във Великобритания, САЩ и Франция, а в Италия - по телефона на 4 април. Анкетираните са били на възраст между 16 и 64 години и са представителна извадка за тази възрастова група във всяка страна.

Източник: БГНЕС