За 50-те години от първия полет в Космоса, нещата значително са се променили. Ако тогава- във времето на Студената война, технологичните достижения са служели преди всичко на идеологичната война, през последните 15 години възникнаха компании, за които Космосът е индустрия. И днес Вселената е не само подвиг, но и услуга. Ето кои компании печелят най-успешно от възможностите му:

1.Virgin Galactic

Дейност: Суборбитални космически полети

Компанията на Ричард Брансън наистина и досега не е изпратила човек в Космоса, но това не й пречи да превърне космическия туризъм в масово развлечение. За нейните полети са записани над 400 души, а всеки от тях е платил по 200 000 долара. Компанията обещава полетите на 100 км височина около орбитата на Земята (откъдето се смята, че започва Космосът) да продължават няколко часа, от които 6 минути в състояние на безтегловност. Първите изпитателни полети на космическия кораб SS2 бяха извършени през миналата година, а първите туристически полети се очакват през 2012 г.

2. Space Exploration Technologies

Дейност: Орбитален товарен транспорт

Зад тази компания стои Елън Мак- участвал в създаването на платежната система Pay Pal и автомобилната компания Tesla Motors. В новото си начинание той е вложил 100 млн. долара собствени пари, а целта му е да намали цената на космическите превози 10 пъти. Мак вече може да се похвали с две разработели ракети и една совалка, като и договор с НАСА за доставка на товари за Международната космическа станция на стойност 1.6 млрд. долара.

3. Pumpkin Inc.

Дейност: Спътници

Компанията не изпраща хора, но създава потребителски пазар там, където никой не е мислел, че може да има. Всеки желаещ може да си купи малък спътник (10 на 10 см) CubeSat за няколко хиляди долара. Голямото решение в случая било замяна на специализирани компоненти с чипове, което значително снижило цената. Основен клиент на компанията са разбира се не частни лица, а обсерватории и университети. Например Националното управление за военно-космическо разузнаване на САЩ купи 12 спътника по 250 000 долара всеки.

4. Хcor Aerospace

Дейност: Суборбитални космически полети

Компанията вече натрупа опит в пускането на пилотирани кораби. Туристите плащат по 95 000 долара за място в кораба Lynx, в който наистина- може да се качи един човек, но затова пък за цели 4 часа. Важен плюс е, че корабът може да излита от най-обикновена самолетна писта.

5. Space Adventures

Дейност: Орбитален туризъм

Това е единствената и до днес компания, която наистина е изпращала човек в открития Космос. Седем туристи досега са посещавали Международната космическа станция, един от тях два пъти и всички те са били пратени от Space Adventures. Между бъдещите „дестинации" на компанията са предвидени полети около Луната за 100 млн. долара и суборбитални полети за 100 000 долара.

6. Bigelow Aerospace

Дейност: Космически хотел

Робърт Бигълоу, който направи състояние от веригата нескъпи хотели Budget Suites of America, сега ги харчи за строителството на хотел в орбитата на Земята. Инвестицията му в модулите Genesis I и Genesis II възлиза на 180 млн. долара, а тяхната цел е да се превърнат в хотели за туристи и изследователи.

7. Astrobotic Technology

Дейност: Лунен робот

Компанията, основана от сътрудници на Университета Карнеги, създаде лунохода Red Rover, който по план трябва да кацне на Луната през 2013 г. Само с този си подвиг лунният робот ще спечели 20 млн. долара- премията, обявена от Google и фондът X Prize , за частен робот, който успее да измине 500 м по Луната и прати на Земята снимки и данни. Освен това Astrobotic Technology предлага да отнесе на спътника и 110 кг полезен товар, таксата е 1.8 млн. долара за килограм.

8. Blue Origin

Дейност: Орбитален товарен транспорт

Компанията, зад която стои създателят на Amazon Джеф Безос, се подчинява на принципа „Постепенно и яростно". Нейният кораб New Shepard ще изведе хора на 120 км височина през 2012 г., но амбициите й не се изчерпват с това. Милиардерът купи 700 кв. км в Тексас, за да построи собствен хиподрум, а компанията му спечли търг на НАСА за разработка на система за аварийно спасяване на космонавти на стойност 3.7 млн. долара.

9. Орбитальные Технологии

Дейност: Търговска космическа станция

Руската компания планира през 2016 г. да изведе в орбитата, по която се движи Международната космическа станция, още една- но с търговско предназначение. Тя ще може да служи за хотел, лаборатория и дори убежище в случай, че първата станция пострада.

10. Spaceport America

Дейност: Частен космодрум

Първият частен космодрум на Spaceport America трябва да бъде завършен до края на тази година в щата Ню Мексико. Проектът е на знаменити архитект Нормън Фостър, а от него ще излитат корабите на Virgin Galactic и други компании. Над частния космодрум обаче надвисна опасност от приватизация, за която настоява новоизбраната губернаторка на щата Сюзън Мартинес.