Следкризисният бум на германската икономика започна да се охлажда, а темповете на растеж на БВП могат да се свият дори двойно, смятат германски експерти. Като основна пречка пред развитието на водещата икономика в Европа те назоваха ръста в цената на суровините, пише РБК daily.

Индексът на бизнес нагласите падна от 14.1 до 7.6 пункта, съобщиха във вторник от Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Манхайм, след последното анкетиране на 300 инвеститори и аналитици. При това експертите, до които се допитаха от агенция Reuters прогнозираха спад на показателя до едва 11.0 пункта.

„Въпреки напълно успешното развитие на икономическата конюнктура днес, ние отбелязваме появата на рискове, на първо място сред които попада поскъпването на суровините", посочи управителят на ZEW Волфганг Франц. Според аналитика, това спокойно може да провокира ЕЦБ да продължи с покачването на основния лихвен процент.

От ЕЦБ вече сториха това миналия четвъртък, когато прибегнаха до вдигане на лихвата до 1.25% за първи път от почти три години. Това се отрази в поскъпване на кредита и за юридическите, и за физическите лица. Освен това, по мнението на ZEW, има индикации за рискове в резултат на японската криза и на вълненията в арабските страни.

Според прогнозата на Германския институт за икономически изследвания (DIW), Германия ще забави икономическото си развитие през следващата година двойно. Ръстът във ФРГ през 2011 г. ще е от 2.7%, а през 2012 г. от едва 1.4%, обявиха берлинските аналитици във вторник.

„Макар икономическият ръст да отслабва, то неговият фундамент е достатъчно стабилен", смята експертът от DIW Фердианд Фихтнер, според когото основата тук е вътрешното търсене. Той прогнозира още, че макар от ЕЦБ да повишиха основната лихва, с оглед на цялостната благоприятна атмосфера фирмите ще продължат да увеличават обемите на своите инвестиции. Благодарения пък на доброто състояние на пазара на труда, позитивно ще се развива и потреблението на домакинствата.

Скорошно успокояване на сравнително високата за Германия инфлация обаче аналитиците не очакват. През март, подобно на февруари, ръстът й достигна 2.1%, която е най-високата стойност за последните години. Ръстът на потребителските цени от DIW прогнозират да е на ниво от 2.2% за 2011 г. и 2.0% през 2012 година.

Експертите от института не се опасяват засега, че преговорите по новите тарифи на заплатите ще провокират сериозно покачване на инфлацията. „Благодарение на покачването на производителността на труда компаниите спокойно ще могат да си позволят увеличаване на заплатите на служителите си с 2-3%", смята аналитикът Берт Рюруп.

Ситуацията на трудовия пазар на Германия ще продължи да се подобрява, но не с такива темпове, както смятат други водещи изследователски центрове в страната, предсказали, че броят на безработните ще намалее тази година до 2.89 милиона, а през 2012 г. до 2.71 млн. души. Експертите от DIW прогнозират за показателя съответно стойности от 3.05 млн. и 3.02 млн. души.