Меморандумът за сътрудничество, подписан от директорите на Българския енергиен холдинг и президента на френската компания "Арева" Ан Ловержон, касае ядрени проекти или части от тях на възможните в България две площадки - Белене и Козлодуй, заяви на пресконференция в Министерски съвет министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

На подписването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, както и министърът на външните работи Николай Младенов.

Меморандумът предвижда още обмяна на опит в стандартите за безопасност в светлината на събитията от "Фукушима", както и сътрудничество в областта на ВЕИ, посочи министър Трайков.

Той подчерта, че "Арева" е най-голямата европейска компания в областта на ядрената енергетика.

Ан Ловержон отбеляза, че България е направила избор да развива всички възможни видове зелена енергия, а също така и ядрени мощности, за които най-високите стандарти за безопасност ще бъдат основен лайтмотив. . Тя посочи, че компанията е била готова да бъде подизпълнител при изграждането на АЕЦ "Белене" и да предложи най-добрите технологи, но сега трябва да се вземат поуки от ставащото в Япония.

„На мен ми е ясно, аз разбирам всички дебати, организирани с водеща роля на премиера, чиято цел е да се гарантира, че Белене се развива в правилна насока. Мога само да поздравя българското правителство за начина, по който се управлява", заяви тя

България има нужда от лоби и защита на ядрените си мощности. Това каза премиерът Бойко Борисов. „Що се касае за АЕЦ „Козлодуй" искам да благодаря на президента на „Арева" за това, че навремето, когато се затваряха от първи до четвърти реактор, „Арева" и френската страна бяха от най-големите ни защитници ", заяви премиерът.

„В момента във втория контур на Козлодуй работим активно и разчитаме на тях и разбира се на други компании, че в следващите години пети и шести реактор ще продължат да работят. България без пети и шести реактор просто ще фалира. Затова съм щастлив, че днес подписваме този меморандум, защото трябва и лоби, и защита, когато се взимат подобни решения в следващите години в Брюксел", каза още Бойко Борисов.

Използвани са материали на БТА и Фокус, както и на правителствената информационна служба