1900 поканени гости, процесия с каляски, банкет, прием с танци в Бъкингамския дворец и патрулиращи полицаи - сметката за сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън ще излезе "солена" на кралското семейство и британските данъкоплатци.

От Бъкингамския дворец увериха, че кралското семейство "ще плати всичко, свързано със сватбата" - церемонията в Уестминстърското абатство, цветята, процесията и приемите, съобщи АФП. Не бяха споменати обаче никакви цифри, като бе изтъкнато, че събитието има частен характер.

Семейството на Кейт Мидълтън, което е натрупало богатството си чрез своята фирма за празнични артикули, също ще отдели средства. Според в. "Сънди таймс" то ще плати близо 100 000 лири. Те ще послужат, за да се плати за луксозния хотелски апартамент, в който дъщеря им прекара последната си нощ като неомъжена жена заедно със семейството си, и за медения й месец.

Нощувката в хотела струва около 20 000 лири, докато дестинацията на сватбеното пътешествие все още е неизвестна.

Сватбената рокля на Кейт Мидълтън пък би трябвало да струва най-малко 30 000 лири. Принц Чарлз ще поеме по-голямата част от останалите разходи, по-специално за вечерния прием с танци в Бъкингамския дворец, а кралицата - разходите за банкета, който ще мобилизира 21 готвачи.

Разходите във връзка със сигурността на кралското семейство, коронованите особи, знаменитостите и другите гости на сватбата обаче ще бъдат поети от правителството и следователно от данъкоплатците. Около 5000 полицаи и военни ще патрулират днес в британската столица, за да се попречи на евентуален атентат или операция на екстремисти.

Преди няколко месеца се смяташе, че мерките за сигурност ще струват около 5 милиона лири, но сметката ще е по-голяма, тъй като 29 април е неработен ден и полицаите ще бъдат по-високоплатени.

За сравнение мерките за сигурност по време на историческото посещение на папата във Великобритания през 2010 г. струваше 1-1.5 милиона лири. Анкета във Великобритания показа, че според 36 на сто от интервюираните сватбата не би трябвало да се финансира от данъкоплатците.

Пищната сватба на принц Чарлз и лейди Даяна е струвала около 30 милиона лири, според някои преценки, тъй като официални данни липсват. По-скромната сватба на принц Чарлз с втората му съпруга Камила е струвала около 5 милиона лири.

Източник: БТА