Въоръжен сблъсък избухна на границата между Либия и Тунис, след като силите, верни на Муамар Кадафи, са атакували бунтовници на тунизийска територия, съобщи РИА Новости.

До сблъсъка между либийските и тунизийски военни се стигна, след като ден по-рано бунтовниците превзеха ГКПП „Дехиба" на границата между двете страни. Войските на либийския полковник, контраатакували, за да си върнат контрола над него.

Артилерийски снаряди са паднали на територията на Тунис, а боевете се пренесли на територията на граничния град.

Тунис обвини войските на Кадафи в нарушаване на държавната граница.

Междувременно бе съобщено, че около 300- 500 наемници воюват в Либия на страната на Кадафи, включително и от Европейския съюз. По данни на френска компания в сферата на сигурността, цитирана от Euobserver, „европейските наемници са основно специалисти по тежко въоръжение, въздухоплавателни технологии и военна стратегия. Повечето от тях са от Беларус, Украйна и Сърбия, но има и полски експерти по хеликоптери, белгийски, английски, френски и гръцки военни".

Освен това на страната на Кадафи воюват наемници от ЦАР, Чад, Нигерия, Мали и Сомалия, които получават по 2 000 долара на ден. По данни на въстаниците има още и алжирски, сирийско и руски офицери.

Армията на Кадафи, която в последно време се сблъска със сериозен проблем с дезертьорството, наброява около 25 хил. души.

Още 35-50 хил. въоръжени опълченци са под командването на синовете на Кадафи.