Американски служители заявиха, че агенти на ЦРУ, извършващи разпити в тайни затвори извън САЩ, са предоставили първите данни, довели в крайна сметка до убийството на Осама бин Ладен.

Главният организатор на атентатите от 11 септември 2001 г. Халид Шейх Мохамед разкрил бойния прякор на един от най-доверените съратници на Бин Ладен. ЦРУ се сдобило с подобна информация от наследника на Мохамед - Абу Фарадж ал Либи. И двамата били подложени на сурови разпити в тайни затвори на ЦРУ в Полша и Румъния.

Новината със сигурност ще възобнови дебатите за удачността на спряната в момента програма за разпити и задържания. Предишният президент на САЩ Джордж У. Буш даде разрешение на ЦРУ да използва най-суровите методи за разпити в американската история.

След като стана президент на САЩ, Барак Обама спря тези практики. Разузнавателен служител, цитиран от Ройтерс, каза, че Бин Ладен е бил разпознат от жена която вероятно е била една от съпругите му. По думите на служителя изследване на ДНК от тялото на Бин Ладен е показало почти 100 процента съвпадение с проби от негови роднини.

В момента САЩ преглеждат голямо количество материали, иззети от имението, където бил убит Бин Ладен.

Устроено било погребение според ислямските ритуали на лидера на Ал Кайда на палубата на американски самолетоносач в северната част на Арабско море, заяви американски служител, цитиран от Ройтерс.

"Тялото на умрелия беше измито и после поставено в бял чаршаф. То беше сложено в сак, офицер от армията прочете подготвен религиозен текст, който беше преведен на арабски.

След като думите бяха изречени, тялото беше поставено на подготвена плоскост. Тя беше повдигната и тялото на умрелия се плъзна в морето", заяви служителят.

Източник: БТА