Материалът е предоставен на Profit.bg от Ивайло Груев, присъствал на първата конференция по социономика в Атланта.

Професор Джон Касти защитава своята докторска степен по математика в университета на Южна Калифорния през 1970 г. Работи в Rand corporation Санта Моника и университета в Аризона, преди да стане един от първите членове екипа на Международния институт по анализ на приложните системи (IIASA) във Виена през 1986 г. По-късно заема длъжността професор в Техническия университет във Виена, където работи върху проблематиката на оперативните изследвания и системната теория. Едновременно с това, той е член на факултета в института на Санта Фе, Ню Мексико в САЩ, където работи върху приложението на биологичните метафори и математическото моделиране в икономиката, финансите и движението по пътищата. Всички области, в които работи, се характеризират с висока степен на комплексност.

През последните години неговото усилие е фокусирано върху новата наука за комплексността. Тя изучава как моделите и поведението от по-високо йерархично ниво биват повлиявани от структури, намиращи се на по-ниско ниво. Тези разработки довеждат до нови разбирания за сложно организирани системи, чието бъдещо развитие е невъзможно да бъде предвидено с прецизност чрез конвенционални методи за анализ.

На конференцията по социономика в Атланта Професор John Casti представи как открития в областта на математиката се допълват към концепцията на социономическата теория.

Едно от основните предимства на социономиката е, че се опира както на точните науки, така и на социалните.

Аз, от своя страна, ще допълня в този материал, как Вълновата теория на Елиът се вписва в концепциите на науката за комплексността и социономиката.

Вълновата теория на Елиът предлага визуален контакт между анализатора и комплексните взаимодействия между пазарните участници, формиращи обществените настроения.

Традиционните науки от десетилетия, се опитват да предложат методи за тяхното прогнозиране. Поради абстрактния характер, както на настроенията, така и на използваните подходи, не са много хората, които успяват да доловят логиката в поведението на финансовите пазари. Рано или късно, на всеки му става ясно, че дори и най-сложните математически формули не са достатъчни, за да разгадаем посоката на бъдещия тренд. Причината е, че нито една от познатите формули не е приспособена да съдържа в себе си важния показател наречен ОБЩЕСТВЕНИ НАСТРОЕНИЯ.

Техническият анализ, със своя инструментариум, ни позволява да проследим как се развиват трендовете на този фактор без да ни разкрива предварително нивата, около които да очакваме реверсия. Вълновата теория е нагледният метод, даващ ориентация за мястото на евентуалния обрат. Работейки със съвкупност от алтернативни сценарии, вълновият анализатор наблюдава върху графиката как структурите от ниските и високите йерархични нива на пазарните графики си взаимодействат. По този начин невидимите връзки спират да бъдат абстрактни и могат да бъдат осмислени много по-лесно от компетентните анализатори. Например, когато установим, че на голяма средна и малка времева рамка има завършени петици вълни, е лесно да предвидим, че предстои преобръщане на тренд не от малък, не от среден, а от голям порядък.

Ако се ограничим с изследване само на голямата графика, окото ни ще забелязва, че досегашният тренд е близо до историческа обратна точка, но няма да можем да преценим дали остават месеци или години докато трендът приключи. Когато обърнем внимание само на малките графики ще доловим, че краят на съответния тренд е близо, но ще бъде невъзможно да разберем дали реверсията ще бъде краткосрочна или ще продължи с години.

По отношение на текущата пазарна ситуация, нещата изглеждат по следния начин. Фондовите пазари започнаха низходящо движение, което поне за сега изглежда, че има корективен характер. На големите графики възходящият тренд не изглежда завършен и дългите позиции, които откривах през последните месеци продължавам да ги задържам. Стоповете на дългите позиции са преместени така, че да бъдат на печалба. Предпазната мярка, която съм предприел, е да бъдат хеджирани, докато оценя къде можем да видим края на корекцията - фигура 1. Късата хеджираща позиция също си има стоп, който ще се задейства, ако получим потвърждение от графиката, че става дума за корекция зиг-заг.

Фигура 1

Преминаването на по-малка времева рамка ни дава информация за детайлите - фигура 2.

Фигура 2

Спадът, който можем да номерираме с пет вълни надолу, бе коригиран твърде плитко. Съгласно правилата, залегнали във Вълновата теория, плитките корекции по-често са B вълни. Следователно е малко вероятно петте червени вълни да бъдат първа вълна, а тройката червени вълни да са втора вълна от синия порядък. Към момента стопът на хеджиращата позиция е над върха на това, което съм приел за вълна В синя. Пробив над това ниво с пет вълни нагоре, ще ме подготви за малка корекция, която вероятно ще използвам за вход с нова дълга позиция.

Както споменах на пазарите съществуват само комплексни взаимоотношения между отделните фактори. Поради тази причина вечни взаимовръзки между отделни пазарни инструменти не могат да съществуват. Ако очакваме, например, трендът на EUR/USD винаги да се движи в посоката на пазарните индекси ще дойде момент, в който ще бъдем изненадани. Към конкретния момент обаче, точно имаме основания да предположим продължение на възходящия тренд и при тази валутна двойка.

Спадът при нея, който започна вчера се вписва добре като троен зиг-заг, формация с корективен характер - фигура 3.

Фигура 3

През нощта започна покачване, което отговаря на изискванията за петица вълни нагоре. Това дава добри шансове за нов растеж може би още през днешния ден. Вчера, когато започваше корекцията, хеджирах дългите си позиции, открити в началото на годината и ще изчакам докато установя дали корекцията надолу е приключила или се създават предпоставки за нейното продължение до края на седмицата.

Един от сериозните проблеми на повечето желаещи да търгуват на пазарите е неприемането, че не съществува метод за прогнозиране, който да елиминира условността. Липсата на категоричност само на един сценарий пречи на милиони хора по света да бъдат успешни трейдъри. Невъзможността да определим дали корекцията вече е приключила или предстои да ни размотава още известно време е част от играта, която сме длъжни да играем, ако искаме да останем на пазара. Ако приемем, че корекцията е завършила, а се окаже, че тя продължава, това не означава, че Вълновата теория на Елиът не работи или че пазарът греши. Ако някой е в грешка, това сме ние, анализаторите. Именно поради тази причина често преразглеждаме новосъздалите се ситуации, за да променим, ако се налага, своята визия и едновременно с това, не пропускаме да си слагаме стопове в случаите, когато сме в грешната посока. Живеем в комплексен свят, където процеси и събития са в сложни взаимовръзки. Един от малкото нагледни методи, който можем да използваме е техническият анализ. Съществуват и други методи да се прогнозират пазарите, но те се характеризират със значително по-висока степен на абстрактност.

Автор: Ивайло Груев, Home Traders

* Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така, те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.