Какво ли крие бъдещето за луксозните автомобили и за автомобилите за масовия пазар?

От сп. Форбс са изготвили списък с колите, които са в различни етапи на развитие като някои са по-близо до производство от други. Някои от тях вероятно няма въобще да достигнат до производствения етап, но те показват какво предстои в бъдеще.

Ето и какви автомобили може да има по пътищата след 10 години:

Електрически Rolls Royce

Rolls Royce показа концептуалния модел 102EX Phantom през тази година на автомобилното изложение в Женева. Колата се задвижва от най-големия акумулатор за автомобил в света (635 кг.). Автомобилът развива скорост от 0 до 100 км/ч за по-малко от 8 секунди, а максималната му скорост е 160 км/че. Цената на автомобила в сегашното му състояние е 1.6 млн. долара; след 10 години колата може да се доближи повече до останалите автомобили от продуктовата линия на Rolls Royce.

GM Pod

Моделът GM EN-V, (съкращение от Electric Networked-Vehicle) изглежда футуристично, но може би е по-близо до реалността отколкото изглежда, поне за корпоративни и университетски кампуси и гъстонаселените азиатски градове. Това автомобил е като надграден и снабден с различни мрежи Segway: Може сам да паркира, използва радар и доплерови сензори, за да засича и избягва други моторни превозни средства, и може да бъде управляван через смартфон. Върховата му скорост обаче не е от най-големите - 40 км/ч.

Ferrari хибрид

Хибридният модел на Ferrari 599 беше представен като прототип на изложението в Женева през миналата година. От Ferrari обясниха, че колата е само експериментална, след което пуснаха първия си четириместен автомобил с двойно задвижване, което означава, че в момента се концентрират върху други неща. Автопроизводителите обаче рядко отделят пари и време за разработването на нещо, без да използват част от него в производството си. Според говорител на Ferrari следващата стъпка за този автомобил ще дойде през 2014 г. Времето ще покаже.

Porsche хибрид

От Porsche твърдят, че хибридният модел 918 Spyder ще развива от 0 до 100 км/ч за 3.3 сек., а максималната му скорост ще бъде 350 км/ч. Тези прогнози може да са малко оптимистични, но моделът с максимална мощност 500 конски сили определено ще е нещо значино. Той е базиран върху същата технология използвана при състезателния автомпбил Porsche 911 GT3 R Hybrid. Производството на 918 започва в края на 2013, като само 918 броя ще бъдат произведени. След 10 години може да се очаква версия за по-масово производство да се появи по пътищата.

Компактен, икономичен Mercedes

През тази пролет от Mercedes показаха 4-цилиндровия модел с двойно задвижване Concept A-Class едновременно в Ню Йорк и Шанхай; Компактният автомобил, чиито двигател има максимална мощност от 210 конски сили, се очаква да бъде пуснат в края на 2012 и 2013 г. A-класата има скоростна кутия с довн съединител и базирана на радар система, която предупреждава за пътни произшествия - две неща, които в следващите години се очаква да преобладават при малките, средните и големите автомобили във всички ценови класове.

Alfa Romeo създадена за щатския пазар

Моделът Giulietta на Alfa Romeo трябва да излезе на щатския пазар през 2014 г. Европейската версия разполага с 1.4-литров турбо двигател, с максимална мощност от 170 конски сили и шестстепенна ръчна скоростна кутия. От Alfa Romeo могат да се очакват и други подобни предложения в следващите години.

Lexus хибрид от клас Grand Touring

Моделът LF-Gh показва какви са приоритетите на Lexus в момента и това са хибридните автомобили. Този седан, чието име е съкращение от Lexus Future Grand Touring Hybrid, може да е предшественик на следващото поколение GS хибрид.

Цяла линия разновидности на Toyota Prius

На тазгодишното автомобилно изложение в Детройт, Toyota показа редица разновидности на Prius, в това число по-големия Prius V и концептиуалния Prius C, който е малък според хибрид с вероятна цена под 20 000 долара. Prius е най-продаваната хибридна кола за последните 10 години, а от Toyota се възползват и разширяват успешната си линия.

Bugatti с четири врати

От известно време Bugatti работи по своя звяр с четири врати - концептуалния 16C Galibier. Автомобилът с 8-литров двигател с мощност 1 000 конски сили, беше показан на автосалона в Женева през 2010 г., но е малко вероятно да излезе по пътищата преди 2014 г. След десет години може да се каже, че Bugatti-то с четири врати ще бъде напълно подобрено и ще се намира в гаражите на много малко щастливци колекционери.

Спортен модел от Scion

Концептуалният модел FR-S беше показан от Scion на автомобилното изложение в Ню Йорк през миналия месец. За автомобилът ще се говори и пише по специализираните издания в следващите години, а той отразява желанието на Scion да съживи една марка, която беше позагубила позиции.