"Метрополитен" ЕАД е с най-висока печалба за миналата година от общинските дружества в София, съобщи председателят на комисията по стопанска политика на Столичния общински съвет Николай Стойнев. Това сочат резултатите, обобщени след балансовите комисии, които се състояха в общината през миналия месец.

Общата сума на положителния финансов резултат на общинските дружества за миналата година е 19.4 млн. лв.

"Метрополитен" ЕАД приключва миналата година с почти 6 млн. лв. печалба. Дружеството се занимава с експлоатацията на първия лъч на метрото, както и с управлението на строителството на новите участъци от него. Спрямо 2009 година дружество е увеличило печалбата си четири пъти.

Втори по реализирана печалба е "Център за градска мобилност" ЕООД, чиято дейност е в две направления - контрол на експлоатацията на градския транспорт и пътниците в него, както и паркирането в "синя зона". Печалбата му за миналата година е 3.3 млн. лв., като увеличението й спрямо 2009 г. е с 600 хил. лева.

"Чистота-Искър" ЕООД е с 3.1 млн. лв. печалба след облагането с данъци за миналата година. Спрямо 2009 г. има намаление на печалбата с близо 600 хил. лева. Това е главно заради отпадането на някои от дейностите на дружеството - почистването на столичните райони, но фирмата продължава да е оператор на депото в "Суходол" и на сепариращата инсталация към него.

Общинското дружеството "Пазари Възраждане" ЕАД, което стопанисва „Женския пазар" и пазара "Димитър Петков", отчита за миналата година близо 1.7 млн. лв. печалба, която е с над 300 хил. лева повече от 2009 г.

Пети сред общинските дружества, реализирали най-висока печалба, е "Столичен електротранспорт" ЕАД, който стопанисва трамваите и тролейбусите в градския транспорт. След облагането й с данъци печалбата на дружеството е 1.2 млн. лв.

Експлоатиращото общинските автобуси в градския транспорт "Столичен автотранспорт" ЕАД приключва миналата година с 10 хиляди лева печалба, след като 2009 година е приключена с 807 хил. лева загуба.

Другите общински дружества, които се занимават със стопанисването на пазари в София, също са с положителен финансов резултат. Данните за тази година, сравнени с 2007 година, сочат, че общият им ръст на печалбата е 220%.

Общинската охранителна фирма "Егида-София" ЕАД приключва миналата година с отрицателен финансов резултат в размер на 468 хил. лева, като в сравнение с 2009 г. загубата е намалена с 240 хил. лева.

"Топлофикация-София" ЕАД приключва 2010 година с най-голяма загуба в размер на 10 млн. лв.

Източник: БТА