Ако продължим по същия начин, ще постигнем оптимистичните прогнози за икономически ръст през тази година, те се движат между 2 и 3.6%.

Това коментира във Варна министърът на икономиката Трайчо Трайков по повод на обявените данни от "Евростат" за ръста на икономиката на страната.

Според него ръстът 2.5% е повече, отколкото са очаквали анализаторите. Министърът коментира още, че бизнесът излиза от кризата, защото именно той е този, който тегли икономиката напред.

Трайков допълни, че потреблението не се движи със същата скорост и затова бизнесът успява да пласира производството си на външните пазари. Запитан на какъв етап са нещата с проекта "Южен поток", Трайков обясни, че страната ни спазва своите ангажименти.

По думите му дали ще се случи, или не, "Южен поток" зависи изцяло от "Газпром". Причината за това е, че за разлика от "Набуко", където всички акционери участват във вземането на решения, тук "Газпром" има двустранни отношения с всяка страна, през която минава газопроводът, обясни министърът.

За българската част на газопровода ние сме изрядни и със съвместната компания, и с предпроектното проучване, каза Трайков. Той допълни, че когато от "Газпром" решат, че са готови да започнат подводната част, когато цялостното окончателно инвестиционно решение бъде взето, тогава ще започне и проектът.

Министърът посочи, че нашето окончателно инвестиционно решение ще бъде взето на базата на окончателните резултати от предпроектното проучване, което още не е в краен вид.

Според него междинните резултати показват, че България е защитила своите интереси достатъчно адекватно и с южното разширение, и с другите компоненти.

Източник: БТА