Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Европа трябва да остане начело на Международния валутен фонд, ако арестуваният генерален директор Доминик Строс-Кан подаде оставка. В момента длъжността на генерален директор изпълнява американецът Джон Липски- доскоро вторият човек в МВФ

Тя подчерта, че Строс-Кан трябва да бъде смятан за невинен, докато съдебните власти не обявят решението си за случилото се с камериерката в нюйоркския хотел.

"Наясно сме, че в средносрочен план развиващите се страни ще имат добри кандидатури за най-високите постове в МВФ и Световната банка", заяви Меркел на пресконференция. "В момента имаме пълното основание да твърдим, че Европа има добри кандидати", посочи още тя.

Същевременно италианецът Марио Драги, който е един от фаворитите за директор на Европейската централна банка, заяви, че "изобщо не е заинтересуван" от възможността да оглави Международния валутен фонд, съобщи говорителят на Централната банка на Италия.

Очаква се Драги, който в момента е управител на Централната банка в Рим, да бъде назначен за президент на ЕЦБ от финансовите министри на страните-членки на еврозоната в изключително важен за единната европейска валута момент, припомня БГНЕС. Арестът на генералния директор на МВФ, който бе обвинен в сексуално посегателство, обаче доведе до нов обрат в надпреварата за председателството на ЕЦБ.