Посетете и нашата Фейсбук страница

„Грешни" са парите, които даваме за неща, които могат да бъдат избегнати без особени усилия.

CNN съветва да не харчите пари за тези десет неща:

Цигари

Те вредят на белия дроб и на джоба ви!

Ако пушите по една кутия средно добри цигари на ден (5 лв.), разходите ви за година са 1800 лева!

Ако пушите „само" по половин кутия цигари на ден - това прави „само" 900 лева или една средностатистическа софийска заплата (и това е за не толкова страстните пушачи)!

Лотарийни билети

При положение, че доказаха, че шансът да ви удари мълния е по-голям от този да спечелите лотарията, си е чудо как лотарийните билети се продават толкова добре.

Миналата година американците са похарчили 70 млрд. долара за лотарийни билети, а наградите, раздадени в различните лотарии, са на стойност 38 млрд. долара.

Финансов консултант споделя пред CNN, че неговите клиенти харчат средно между 10 и 20 долара за лотарийни билети на седмица, което прави между 540 и 1040 долара на година. До сега нито един негов клиент не е печелил лотарията.

Кафе от луксозна верига

Американците харчат средно по 8.43 долара на посещение в луксозните вериги кафенета, като Starbucks, което прави годишен разход от 385 долара за кафе навън.

Такси за банкомат

Защо да давате близо лев, за да използвате банкомата на ъгъла, вместо да повървите една пресечка повече и да ползвате този на вашата банка? Ако теглите пари често, това си е хвърляне на пари на вятъра.

Импулсивни покупки от ТВ реклами на „невероятни уреди"

Всички сме гледали така наречените infomercials - те са малко по-дълги от обикновена реклама и за няколко минути, лицата от тях успяват да ни убедят да си купим „невероятен" уред, с който можем да извършваме какви ли не домакински или ремонтни работи, или как можем да отслабнем като ползваме някакъв доста смешен уред, лежейки си на дивана.

След като ни демонстрират „уникалните" приставки и ни уверят, че „само сега" уредът е на невероятна промоция, се чудим как изобщо до сега сме живяли без него.

Маркови" неща в супермаркета

Докато при дрехите и техниката, марката може да има голямо значение, има неща, за които не си струва да се дават повече пари. Това са повечето неща в супермаректа - бисквитите, например, са с почти едно и също съдържание, а за домакински неща като салфетки, тоалетна хартия и подобни, не си заслужава да бъдем толкова придирчиви.

Вечери навън

Отмина времето, когато хората готвеха, а на ресторант отиваха при повод. Това време обаче не беше лошо. Първо - прясно приготвената храна вкъщи е почти винаги по-здравословна и второ - цената е много по-ниска.

Абонаментни карти, които не ползвате

Колко от вас са си купували карта за фитнес, или са се записвали на езиков курс (или танци), на които впоследствие не сте ходили?

Изобщо не казваме, че фитнесът, танците и езиците са нещо лошо - напротив те са крайно препоръчителни, но поуката е да купувате карти само за мероприятия, които ще посещавате сериозно.

Оферти по и-мейл

Те са спам и каквото и да ви предлагат за 50% отстъпка - почти винаги е измама.

Автоматични договори

Не позволявайте на вашият кабелен, интернет или мобилен оператор да ви подновява договора автоматично.

Проучете си вариантите - може би има по-евтини оператори, и внимавайте какви договори и за какъв период подписвате.

Посетете и нашата Фейсбук страница