Ще има анулирани полети, когато Европа бъде достигната от облака пепел от изригналия в събота исландски вулкан Гримсвьотн, заяви френският държавен секретар по транспорта Тиери Мариани.

"Сигурно е, че в деня, в който Европа бъде засегната, ще има анулирани полети", заяви той в интервю за радио Европа 1. "Ако пепелта не е вредна, самолетите ще летят. Ако пепелта е вредна или представлява риск, самолетите няма да летят", допълни той.

Според Мариани критериите за вземане на решение са били определени миналия месец по време на учение под егидата на Европейската организация за въздушна безопасност Евроконтрол. "Приоритет винаги трябва да е сигурността, без, разбира се да злоупотребяваме с принципа на предпазливостта", подчерта той.

Макар че Евроконтрол съобщи, че Франция може да бъде засегната още в четвъртък от облака пепел, Мариани заяви, че до тогава ще има "информация, която ще ни покаже какво да правим, кога да възобновим трафика, кога нормите за сигурност ще бъдат или няма да бъдат спазени".

Междувременно операторът на норвежките летища Авинор съобщи, че полетите между континенталната част на Норвегия и архипелага Шпицберген ще бъдат преустановени днес заради облака прах от вулкана Гримсвьотн. "Облакът прах ще достигне водите, разделящи континентална Норвегия от Шпицберген.

Така че няма да има полети от и към Шпицберген днес", заяви говорителят Ове Нарвесен. Само два полета ще бъдат засегнати днес. Малка част от въздушното пространство на Гренландия, отвъдморска територия на Дания, ще бъде затворена до 14 ч местно време (12 ч. по Гринуич), съобщи датската агенция за контрол на въздушния трафик Навиер.

Източник: БГНЕС