Първоначалното запознаване с вълновата теория на Елиът подтиква много хора да вярват, че цените рисуват по всяко време ясни конфигурации от вълни, отговарящи на онези модели, които ни предлагат учебниците, коментира специално за Fx1.bg, Ивайло Груев, .

Тази нагласа е продиктувана от желанието на всеки индивид да печели веднага, дори и след бегло запознаване с материята. Наличието на множество ситуации с объркващ характер е типично за поведението на пазарите и е следствие от присъщата условност, която те носят по отношение на прогнозите за бъдещето.

Обикновено всеки наблюдател, който е слабо запознат с Вълновия принцип на Елиът се впечатлява най-много от размера на едно движение и когато то е голямо лесно бива наричано импулс. Например голямото пропадане на EUR/USD през последните седмици създаде предпоставки да се търсят мечи интерпретации за тази валутна двойка. Разбира се използвайки инструментите на вълновия анализ ние можем да намерим сценарии, които да имат мечи последствия, но поне към днешния ден те изглеждат по-малко вероятни отколкото бичите.

За осмислянето на Вълновата теория на Елиът е важно да бъде разбрано, че дори и когато е налице ясна петица и тройка ние не можем да разчитаме на един единствен сценарий. При такива ситуации може дадена проекция да предлага до 80-90% вероятност да се случи, но въпреки това остава риск за провал на прогнозата.

С други думи можем да разчитаме на един сценарий, който е преференциален, но в анализа ни трябва да присъстват още два три алтернативни. Хубавото при такива ситуации е, че и някои от алтернативните траектории допускат движение в същата посока като преференциалния.

Независимо дали ни харесва или не цените отказват понякога да рисуват ясни петици и тройки и тогава разсъжденията на вълновия анализатор стават много по-комплексни както за самия него така и за анализа, който той споделя. Рисковете за откритите позиции се увеличава и тогава може да говорим, че даден предпочитан сценарий може да се окаже с не повече от 55-60% вероятност спрямо алтернативите.

Точно такава е картината днес. Фигура 1 показва, че макар пропаданията да бяха твърде големи като размер при EUR/USD те не предложиха ясни петици вълни по време на спада.

Фигура 1 (едночасови барчета)

Нито лилавият, нито зеленият правоъгълник отговарят на критериите за импулсивна петица.

Виж целия материал тук