Националният статистически институт (НСИ) обяви шокиращи данни за спад в потреблението на течни горива у нас през февруари спрямо януари т.г. Доставките на дизелово гориво за българския пазар са претърпели небивал срив от 50.6% през февруари спрямо януари 2011 г. Спадът при бензина е с 16.1%. Това показват данните от Националния статистически институт (НСИ), обявени в петък.

Информацията съвпада и с нашите отчети, казаха от "Лукойл България". Според компанията има две възможни обяснения - че кризата продължава да се задълбочава или че контрабандата се увеличава. "По наша преценка става дума за комбинация от двете причини", допълниха от "Лукойл България".

"Обяснението е друго: започнахме да зареждаме в чужбина, където горивата са по-евтини", възразиха превозвачи.

48% от всички акцизни приходи през тази година идват от горивата, съобщи Ваньо Танов в средата на май. Тогава той потвърди, че има около 17% спад в потреблението на бензин, но постъпленията от акцизи върху горивата оставали стабилни заради подобрената събираемост и увеличението на ставката от 1 януари. Акцизът нарасна от 685 лв. на 710 лв. за 1000 литра бензин, а при дизела - от 600 на 615 лв./1000 л.

Данните на финансовото министерство показват, че през февруари от акцизи върху горивата са събрани малко над 100 млн. лв. - спад с 33%. През януари те са били към 150 млн. лв. През март отново е достигнато същото ниво. 150 млн. лв. са влезли в хазната и през февруари 2010 г.

Източник: Труд