Около 1.5 млрд. души на Земята са без достъп до чиста питейна вода, а други 4 млрд. живеят в лишение. Това каза при представянето на проекто-доклада за продоволствена и водна сигурност в рамките на пролетната сесия на Парламентараната асамблея на НАТО, която се провежда край Варна, докладчикът Филип Вител.

Той обясни, че в света има 269 подземни водохранилища и над 400 реки, които са разделени от държавни граници и влияят върху държавната сигурност. Според него по тази причина е необходимо да има стандарти и правила за използването на водните ресурси.

Според директора на Центъра за изследвания на развитието в Бон, Германия Йоаким фон Браун разделението на реките от държавните граници създава конфликти. За пример той посочи реките Нил, Амударя и Меконг.

Специалистът смята, че високите цени на храните водят и до по-високи цени на водата.

На много места по света водата няма цена и се пилее. По тази причина според него е необходимо навсякъде да има цена на водата. В борбата за питейна вода резултат дава обезсолената вода.

По думите на Вител един на четирима жители на земята ползват такава вода, но обезсоляването е скъпо ако не се използват възобновяеми енергийни източници.

Източник: БТА