Goldman Sachs е инвестирала над 1.3 млрд. долара от средствата на либийския държавен инвестиционен фонд във валута и други сделки през 2008 г., а инвестицията е загубила над 98% от стойността си, информира Wall Street Journal, позовавайки се на фирмени документи на банката.

Когато фондът, контролиран от Муамар Кадафи, регистрирал огромната загуба от Goldman са предложили на Либия възможността да стане един от най-големите инвеститори в банката, твърдят от WSJ.

Сред различните предложения, направени от Goldman Sachs, за да бъдат възстановени загубите, е била и оферта, според която Либия да получи привилегировани акции на стойност 5 млрд. долара срещу инвестиция от 3.7 млрд. долара в инвестиционната компания, добавят от вестника.

Документите също така показват, че главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бленкфайн, финансовият директор Дейвид Виняр и Майкъл Шерууд, който също заема ръководна длъжност са водили дискусии по този въпрос.

Документите показват, че либийският фонд е бил платил 1.3 млрд. долара за опции върху кошница от валути и върху акции на шест компании, между които Citigroup Inc, UniCredit SpA, Banco Santander, Allianz, Électricité de France и Eni SpA.