Как се променят цените на храните в румънските хипермаркети
Брашното, захарта, олиото и картофите са поскъпнали с над 30% за периода юли 2010 - февруари 2011 г. в Румъния, според изследване на румънския сайт за бизнес и финанси www.zf.ro. Проучването е на база проследяване на цените на хранителни продукти в хипермаркети в Букурещ.
Калкулациите на ZF показват, че общо цените на 15-те проследени продукти са се увеличили с 16.8% за периода юли 2010 - февруари 2011 г.
Производителите на храни в Румъния са потвърдили, че са увеличили цените през последните осем месеца, но преобладаващата им позиция е, че става въпрос за ръст от средно около 6%, който е обоснован с поскъпването на суровините. Те споделят, че големият натиск за промоции от страна на търговските вериги и произтичащите от това отстъпки в цените са предпоставка маржовете им на печалба да се свият допълнително.
Производителите твърдят, че в някои от случаите цените на рафт са с 40-60% по-високи в сравнение с нивата на изхода на завода.
Например, разликата между цената, на която шоколадът излиза от производителя и тази, която се плаща от потребителя, е 15-20% в повечето европейски страни. В Румъния разликата достига 40-60%.
Източник: rbbp.eu