Премиерът Георгиос Папандреу смята да поиска референдум по мерките на неговия кабинет за финансово оздравяване, които Гърция ще трябва да въведе, за да може да продължи да взема кредити от международните финансови институции, съобщават гръцките медии.

В. "Катимерини" пише, че Папандреу обявил това свое намерение по време на вчерашното заседание на кабинета, на което са били разисквани новите мерки за икономически ограничения, които Гърция се очаква да предприеме. Папандреу е поръчал на вътрешния министър да подготви законовата база за свикване на референдум, ако е необходимо. Той казал пред министрите, че е "готов да използва институцията на референдума за постигане на възможно най-широко обществено съгласие, както предвижда конституцията.

В. "Вима" цитира публикация на британския "Файненшъл таймс", в която не се изключва бившият банкер номер едно на Гърция и вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос да бъде включен в евентуално правителство на националното спасение, ръководено от Папандреу. Смята се още, че това правителство щяло да бъде с двегодишен мандат, за да реализира структурните реформи.

Източник: БГНЕС