Изпълнителният директор на международния консорциум за проекта "Набуко" Райнхард Мичек заяви, че няма причини за оскъпяването на газопровода, която се изчислява на близо 8 млрд. евро.

Той подчерта, че всички споразумения по проекта за газопровода ще бъдат изпълнени през втората половина на тази година и не се очакват отлагания.

Акционерите, обаче, не отричат изместването на пусковия срок с 2 години за 2017 г. Мичек определи като спекулативни новините за двойното оскъпяване на проекта и финансовите затруднения.

"Набуко" се ползва с подкрепата на ЕС и САЩ като приоритетен енергиен проект, също и на Европейската банка за инвестиции и Европейската банка за възстановяване и развитие, припомни Мичек.

В своето слово министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който подписа споразумението за подкрепа на проекта от българска страна, заяви, че "Набуко" ще се реализира, защото е изключително важен за всички страни, които участват в него. Трайков обясни, че забавянето се дължи на "сложното балансиране между интересите на инвеститорите и страните-доставчици".

Подписаните споразумения ще гарантират, че при при смяна на закона или властта в някоя от страните в бъдеще, ангажиментът и на петте страни остава дългосрочен.

Трайчо Трайков обсъди интерконекторната газова връзка между България и Турция с колегата си Танер Йълдъз и други въпроси от общ интерес. „Членството на Турция в ЕС не може да бъде отблъсквано по политически съображения", подчерта домакинът на срещата.

Турция и Азърбайджан са много близо до подписването на споразумение за продажба и транзитиране на каспийски газ от азерското находище „Шах Дениз 2", по думите на енергийния доайен Ричард Морнингстар, отговарящ за евразийската енергийна политика на Държавния департамент.

Източник: БНР