Три източника твърдят, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обсъжда с Белия дом дали да оглави Световната банка от догодина въпреки опроверженията на Държавния департамент и Белия дом, предаде Ройтерс.

Според агенцията единият източник, който познава Клинтън много добре, тя иска да стане президент на Световната банка, след като в средата на 2012 г. изтече мандатът на настоящия й президент Робърт Зелик.

Втори източник потвърждава, че тя иска да оглави банката. А третият източник разказва, че президентът на САЩ Барак Обама вече е изразил съгласието си тя да смени своята работа.

Остава неясно дали Обама се е съгласил официално да я номинира като кандидат за президент на банката. Ръководителят на институцията трябва да бъде избран от Общото събрание на ООН.

Говорителят на Белия дом Джей Карни опроверга твърдението, че Клинтън ще премине от Държавния департамент в Световната банка.

Същото направи и Филип Рейнис, който е говорител на самата Клинтън.

Тази история е напълно невярна, каза Рейнис, който е заедно с Клинтън в Обединените арабски емирства за международна конференция за Либия.

По думите на говорителя Клинтън не е разговаряла с президента Обама или когото и да било за евентуалното й преминаване на работа в Световната банка.

"Тя не проявява никакъв интерес към тази работа и няма да я приеме, ако й бъде предложена", каза още Рейнис.

Според запознати със ситуацията, цитирани от Ройтерс, обаче отричането в случая потвърждава верността на информацията.

При нормални обстоятелства, продължава агенцията, потенциалните кандидатури за следващ президент на Световната банка трябва да излязат по-късно.

Тази година обаче дискусията е необичайна заради внезапната оставка на шефа на МВФ Доминик Строс-Кан, който е обвиняем по дело за сексуално посегателство.

Източник: БТА