Светът се демократизира и това личи дори и по отбраните приемите и обеди, организирани от знаменитости. Отминаха времената, когато поканите се пращаха в най-голяма „конфиденциалност" за отбрания елит, а списъкът на поканените можеше да се получи само чрез мъчения. „Масовост" и „достъпност" са двете ключови думи на съвременните благотворителни начинания.

Филантропия или малък гешефт

Дори Парис Хилтън направи безпрецедентно намаление, за да събере средства в помощ на Япония. Входният билет за благотворителния купон на крайбрежието на Санта Моника в компанията на Парис, сестра й Ники и певицата Фърги струваше 10 долара. И пускаха всички желаещи. И това при положение, че за една своя поява Парис Хилтън получава 100 000 долара. А тези, които искат тя да прояви някаква активност, трябва да платят в пъти повече.

Но това е за простосмъртните. Тези, които искат да направят своя „малък гешефт" трябва да платят в пъти повече.

Шампион в този специфичен бизнес е Уорън Бъфет. Инвестиционният гуру и богаташ №3 в списъка на Forbes вече 11 години организира благотворителен търг в eBay, предмет на който е възможността да споделите трапезата на милиардера.

„Достъпът до тялото" на Бъфет никак не излиза евтино.През предкризната 2008 г. тричасовият обяд с Бъфет достигна цена от 2.1 млн. долара и се очакваше, че това ще е пределът. Само година по-късно обаче цената вече бе 2.63 млн. долара.

Хората, които са обядвали с Бъфет, твърдят, че трите часа общуване с него си струват всеки цент. Безспорно това е най-желаният събеседник сред инвеститорите, а неговата репутация твори чудеса на борсите.

Ярък пример бе китайският бизнесмен Чжао Данян. Хитрият китаец се бе подготвил добре- само ден преди мероприятието, той каза пред журналисти, че смята да покаже на инвеститора портфолио на търговската верига WuMart. Така че двамата още не бяха седнали на масата, когато акциите на WuMart на хонконгската борса излетяха с 25%. В крайна сметка Чжао Данян приключи обяда си с 16 млн. долара по-богат.

Всички печелят

Обедите и вечерите със знаменитости имат и друга страна, по-малко очевидна от паричната изгода. Това е престижът. Само десет минути в компанията на известната личност носят „заплаха" от попадане в светските хроники и от тази възможност се възползват и китайски бизнесмени, и търговци на оръжие като Кейти Мапълс, собственичка на R&D Electronics, която плати 63 000 долара за обяд със Сара Пейлин, губернатор на Аляска.

На такива събирания се работи за репутация. През 2006 г. на вечеря, дадена от фонда Раиса Горбачова, руският олигарх Александър Лебедев дари 190 млн. долара. Затова пък, три години по-късно когато купи фалиралите Evening Standard и The Independen, никой не попита в ръцете на какъв човек отива свободната британска преса.

Въпрос на професия

Форматът на срещите с богатите и известните зависи от професията на съответната знаменитост. Актьорите най-често канят на свой спектакъл или филм, последван от вечеря като например Скарлет Йоханон. През мината година тя събираше пари за Хаити, през тази- за Япония.

Други като Елтън Джон предпочитат вкусни, шумни и шикозни партита, подобни на концерт. През тази година той организира White Tie and Tiara Ball- концерт, аукцион, танци до зори и закуска за най-издръжливите. Покана желаещите могат да получат без дори да стават от дивана- билети за събитието се продават в интернет. Но за да влезете трябва да разполагате поне със смокинг за мъжете и диамантена тиара и вечерна рокля за дамите. Между лотовете на аукциона са предвидени такива като-"Частен урок по йога от Стинг", „Футболна тренировка от Дейвид Бекъм" и др.

Политиците и бизнесмените като Бъфет и Грийнспан пък дават друга форма на общуване с поклонниците. Обикновено те шумно разгласяват офертата, след което канят на камерен обяд в някое тихо заведение. Бъфет например от години кани гостите си в Smith & Wollensky, заведение по вкуса на гуруто от Омаха, който много обича месо. По принцип са поканени повече от един човек, но рядко се случва гостът да доведе някой. Тук отново се отличи предприемчивият Чжао Данян, който докара камара роднини, включително 10-годишния си син.

Разбира се- винаги има и комбиниран вариант. Най-успешната благотворителна вечеря в британската история бе с участието на Бил Клинтън и Мадона. За четири часа те събраха 28 млн. долара.