Посетете и нашата Фейсбук страница

Много хакери печелят не само слава, но и работа, след като хакнат някоя голяма компания като Apple, Google или Microsoft.

Счита се, че някои компании карат хакерите да атакуват техни конкуренти, и че един от четири хакери работи за правителството на САЩ.

Вижте някои от хакерите, които се прочуха с това, че бяха наети след като разбиха защитата на големи компании:

Крис Путнам и Facebook

Крис Путнам създаде някои дразнещи „червеи", които се предаваха от профил на профил в социалната мрежа. По това време той бил студент в Джорджия и се забавлявал така в свободното си време.

Той направил и вирус, който карал профилите във Facebook да изглеждат катo профили в Myspace.

Дъстин Московиц се обадил лично да се саморазправи с колежанина. От дума на дума Путнам получил покана за интервю и в последствие работа.

Майкъл Мууни

През април 2009 г. Майкъл Мууни - тогава 17-годишен гимназист от Бруклин, създаде главоболия на Twitter.

Twitter трябваше да поправи 200 заразени акаунта и да изтрие 10 000 туийта, заради „червеи", създадени от Мууни.

Мотивът на Мууни бил да направи впечатление и успял, защото след това няколко компании го поканили на интервю. Той приел офертата на exqSoft Solutions, компания за разработване на приложения.

Оуен Уолкър

Оуен Уолкър причини щети за 26 млн. долара, но след това бе нает за консултант по сигурността.

Той бе част от банда хакери, които откраднали 20 млн. долара от над 1.3 млн. компютъра по света. На 18-годишна възраст, той пледира „виновен" и върна откраднатите пари.

Той бе нает за консултант по сигурността от TelstraClear - телекомуникационна компания от Нова Зеландия и дори участва в тяхна реклама.

Ашли Таунс

Таунс бил на 21 години, когато направил първия „червей" - програмата била безобидна и просто сменяла уолпейпъра на потребителя със снимка на Рик Астли - поп звезда от 80-те години. Този "червей" вдъхновил друг, по-опасен, който крадял информация за банкови сметки.

Таунс бе нает от австралийската компания Mogeneration.

DVD Джон

Норвежецът Джон Лех Йохансон по-известен като DVD Джон стана известен след като хакна DeCSS - системата, която DVD-тата и вбеси Холивуд.

Той е автор и на няколко атаки срещу iTunes и Windows Media Player.

Майкъл Робъртсън, основателят на MP3.com, му предложи работа, защото го намира за „страшно талантлив".

Питър Хаяс

Apple нае човека, измислил по-добра система за нотификации от iOS. Хаяс е автор на MobileNotifier. Малко след като го наемат Apple пускат iOS5, което е почти идентично копие на MobileNotifier.

Свен Джашан

Той създава вируса NetSky, когато е едва на 18 г. и бе нает от немската компания Securepoint

Антивирусната компания Sophos твърди, че вирус на Свен е отговорен за 70% от компютърните зарази, за които са чули в началото на 2004 г.

Вирусът създава толкова проблеми, че Microsoft предлага награда от 250 000 долара за този, който даде информация за създателя му.

Свен бе официално обвинен през август 2004 г. и докато чакаше делото си получи оферта за работа.

Адриан Ламо

Ламо стана известен с това, че хакна New York Times, Yahoo и Microsoft и разкри информатор на WikiLeaks.

Той хаква The New York Times през 2002 г. през LexisNexis датабазата на компанията. Те го търсиха една година. Бе осъден на 6 месеца домашен арест в дома на родителите си и 2 години условно, както и 65 000 долара глоба.

През юни 2010 г. Ламо съобщава на щатското правителство, че Брадли Манинг е човекът, дал 260 000 класифицирани документа на WikiLeaks.

През 2010 г. Форбс пише, че Ламо най-вероятно работи за ФБР или НАСА.

Ретро хакер - Франк Абаняли

Това е човекът, за когото е създаден филма „Хвани ме, ако можеш",

Той е фалшифицирал чекове на стойност 2.5 млрд. долара в 26 държави. Ползвал е осем различни имена, като се е представял за лекар, адвокат и дори пилот на самолет.

Заловен е след дългогодишно преследване и лежи в затвора 5 години, след което САЩ го наемат за консултант по сигурността.

Той по-късно създава консултантска компания Abagnale & Associates и става милионер по законния начин. Продължава да помага и на ФБР.

Посетете и нашата Фейсбук страница