Еврото регистрира първо седмично понижение спрямо долара от близо месец, след като от ЕЦБ ревизираха прогнозите си за инфлация в региона, което накара инвеститорите да очакват по-бавно повишение на лихвите.

Доларът също така регистрира първото си поскъпване спрямо кошницата от шестте основни валути. Доларовият индекс се повиши с 1.4% до 74.833 пункта за седмицата.

Йената пък продължи с повишението си спрямо „зелените пари" за трета поредна седмица.

Промяната в апетита към риск на световните инвеститори е сред основните причини за повишението на долара, коментират специалисти пред финансовото издание Bloomberg.

Еврото поевтиня с 2% до 1.4347 долара, спрямо 1.4635 долара в края на изминалата седмица. Единната валута поевтиня с 1.9% спрямо йенета.

По-нататъшна яснота за посоката на щатските пари се очаква да се даде след изнасянето на данните за продажбите на дребно в САЩ през идната седмица.

Средните очаквания са индикаторът да се е понижил с 0.5% през май, което би било първото му понижение от юни миналата година насам. Данните ще бъдат оповестени на 14-ти юни.

Новозеландския долар регистрира нов исторически рекорд спрямо долара през изминалата седмица, след като официални представители на централната банка в страната заявиха, че лихвите ще се повишават в следващите две години.