Мезонети и къщи са сред най-често срещаните скъпи имоти в София и Варна през май, сочат данните на сайта за недвижими имоти imot.bg. Сред най-помпозните имоти е мезонет в аристократичен стил с площ 481 кв. м, разположен в столичния квартал Лозенец - в непосредствена близост до Южния парк. Подобен имот може да се купи и на няколко метра от морския бряг в Морската градина на Варна. При къщите се залага не само на наличието на басейн, джакузи, фитнес и добро местоположение, но и на модерна архитектура.

1. Лозенец (София) - 740 000 EUR

Аристократичен мезонет на три нива, разположен в нова луксозна сграда в близост до Южния парк. Към имота, чиято разгъната застроена площ е 372 кв.м, има покривна тераса (109 кв.м). Мезонетът разполага с турска баня и парогенератор. Луксозни и оригинално съчетани подови настилки с огромни огледала по стените създават усещане за простор.

2. Морска градина (Варна) - 835 000 EUR

Мезонетът е с площ над 290 кв.м. Разположен е на три нива в нова сграда в Морската градина на Варна. На последното ниво има 100 кв.м тераса с гледка към морския парк, залива и морето.

3. Докторски паметник (София) - 700 000 EUR

Дизайнерски обзаведен многостаен апартамент на ул. „Сан Стефано" с площ 200 кв.м. Просторна дневна със сепарирана трапезна част и хол. Стоите са с вградено осветление. Подът е с естествен паркет. Банята е с качествен теракот и фаянс.

4. Изток (София) - 1 298 000 EUR

Къщата се намира в близост до метрото между Интепред и Парк хотел „Москва". Към четиретажния имот има механа. Сградата е подходяща за посолство, резиденция или представителство.

5. Център (София) - 749 000 EUR

Многостаен апартамент, разположен в сграда, която е архитектурен паметник на културата и проектирана от арх. Никола Юруков. Апартаментът е на цяла плоча и е с разгъната застроена площ от 214 кв.м.

6. Изток (София) - 723 775 EUR

Пентхаус с възможност за обособяване на външно джакузи, барбекю. Покривната тераса е с площ 182 кв.м. Имотът се намира в сграда с 24-часова охрана, SPA център, закрит плувен басейн, ресторант.

7. Бояна (София) - 1 499 998

Къщата разполага със закрит басейн. Дневната е с площ 200 кв.м. Към нея има кухненски бокс и трапезария. На последния, четвърти етаж са разположени парна баня и таргентор.

8. Бояна (София) - 825 000 EUR

Мезонетът се намира в сграда на 200 метра от Резиденция Бояна. Имотът разполага с четири спални, като към всяка има баня. Холът е с площ 250 кв.м.

9. Бриз (Варна) - 900 000 EUR

Къщата е уникална морска панорама на 100 метра надморска височина. Разполага с тераса от 310 кв.м. Къщата е с девет спални, към всяка от които има баня. Локална климатизация на всички помещения. Външният басейн е 50 кв.м.

10. Център (София) - 990 000 EUR

Ъгловата сграда се намира на бул. „Хрсто Ботев". Четириетажният имот е подходящ за офис сграда, банка или търговски обект.

* При класирането е отчетен не само факторът цена, но и местоположение, близост до национално исторически и културни забележителности, степен на обзавеждане, екстри (джакузи, басейн, луксозни общи части, жива охрана)