На референдум италианците казаха "не" на плановете за възраждане на ядрената енергетика, а също и на закон, който дава на министрите частичен имунитет от съдебно преследване и на закон за водните ресурси.

За първи път след 1995 г. избирателната активност надхвърли 57 процента, сочат неокончателните резултати. 51 процента бяха достатъчни, за да бъде признато гласуването за валидно.

Опозицията призова Берлускони да подаде оставка, мотивирайки се с това, че над 90 процента от участниците в референдума са отхвърлили предложенията на неговото правителство. Берлускони е явен привърженик на ядрената енергетика, а десноцентристките сили виждат в развиването й възможност Италия да избяга от енергийната си зависимост от чужбина.

Отхвърлена бе и законодателна инициатива, която касае т.нар. "законова пречка". Тя позволява на министрите да не се явяват на заседания по съдебни дела срещу тях, ако те съвпадат с техни правителствени ангажименти. Мярката цели да облагодетелства лично Берлускони, като му помогне да отлага четирите процеса, по които е обвиняем, твърдят неговите опоненти.

Източник: Фокус