Специализирана операция „Недосегаемите" за предотвратяване на ДДС измами започна на територията на София, Добрич, Пазарджик и Враца.

Проверяват се 16 адреса в четирите общини, както и счетоводни къщи, офиси и домашни адреси. Иззета е счетоводна документация, компютърна конфигурация. „Според анализа на МВР и НАП за периода 2010 - 2011 г. са причинени щети за над 21 млн. лв.", каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

Предполага се, че групата съществува от 2005 година, а това са щети само за 2010 и 2011 г. Министърът на вътрешните работи уточни, че се провеждат процесуално-следствени действия и са разпитани 11 лица.

Очаква се операцията да продължи през цялата нощ. Тя се извършва от МВР, ДАНС и НАП под ръководството на Софийска градска.

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев заяви, че работата по разбиването на групата тече от няколко месеца. По думите му това е поредната акция, която показва доброто взаимодействие на институциитя - усилията и волята да се прекъснат тези престъпни деяния, които продължават в страната с оглед нанасяне вреди върху фиска.

На въпрос дали това ли е най-разпространеният начин за ощетяване на хазната, Василев отговори положително. Престъпните групи се ориентират към този начин, който е по-ефикасен и финансовите средства са по-големи.

„Знаете, че сме ударили сериозно и наркотрафика, и проституцията, включително и някои други видове финансово-данъчни измами. На този етап, както виждате, работим", заяви още прокурорът.

Роман Василев обаче не пожела да коментира дали 11-те лица, заради които се провеждат процесуално следствени действия, са криминално проявени.

Източник: Агенция Фокус