Вулканът Шивелуч на полуостров Камчатка, в руския Далечен изток, изхвърли пепел на височина от 8 до 10 км над морското равнище, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на геофизическата служба към Руската академия на науките.

Властите обявиха висока степен на опасност за авиацията в резултат на активността на вулкана.

За момента Шивелуч не заплашва населени места.

Това е най-северният вулкан на полуостров Камчатка. Абсолютната височина на гиганта е 3283 метра, а най-високата точка на активната част, известна под името Млад Шивелуч, е на 2500 метра над морското равнище.

Вулканът с кратер 1.5 километра е активен от септември 1980 г. Той е поставен под непрекъснато наблюдение.

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле отмени своя планирана визита в Судан заради изригналия в съседна Еритрея вулкан, предаде AP.

Вестервеле трябваше да отпътува от Берлин вчера и да посети последователно Хартум и Южен Судан, който ще стане на 9 юли независима държава.

Той обаче се отказал от планираната визита, тъй като решил, че облакът от вулканична пепел, който предизвика смущения във въздушния трафик в региона, може да усложни плановете му.

Германският външен министър възнамерява да посети Судан следващата седмица.

Две летища в Буенос Айрес днес отново бяха отворени, след като два дни трафикът бе спрян заради облак от вулканична пепел от чилийския вулкан Пуйеуе, предаде ДПА.

Летището на Монтевидео късно снощи също възобнови дейността си.

Днес обаче се наложи трафикът от Пърт, Западна Австралия, да бъде спрян почти изцяло, след като всички авиокомпании отмениха полетите си.

Облакът от вулканична пепел бе отнесен на запад от Аделаида и Мелбърн, което даде възможност за отваряне на летищата в тези градове след прекъсване, продължило няколко дни.

Според центъра за наблюдение на вулканичната пепел в Дарвин облакът се е разделил и на ниска височина от 4570 метра се развива нов облак, което създава голяма опасност за въздухоплаването.

Според прогнозите облакът от вулканична пепел ще се задържи над югозападните части на Австралия 24 часа.

Източник: БТА