Изригването на исландския вулкан, което спря полетите в Европа е природно бедствие, за което застрахователи като Munich Re, Swiss Reinsurance Co. и Lloyd's няма да се налага плащат, информира Bloomberg.

Изригването на Ейяфятлайокудл от 14 април доведе до отменянето на 81 000 полета и струва на авиокомпаниите около 300 млн. долара дневно, според Международната асоциация на авиационната индустрия (IATA).

Застрахователните полици на авиокомпаниите обикновени не покриват отменяне на полети и застрахователите изплащат обезщетения само при нанесени щети на самолета или летищното оборудването, според най-голямата презастрахователна компания в света Munich Re.

Част от полетите в Европа бяха възобновени вчера, след като изригването на вулкана затвори летища във Великобритания, Франция, Германия и Скандинавските държави, обърквайки плановете на 8 милиона пътници.

Британските летища отвориха снощи. Парализирането на транспорта може да струва на авиоиндустрията повече от 2 млрд. долара. На фона на малката вероятност за получаване на обезщетение от застрахователите европейските авиокомпании, начело с British Airways Plc, ще търсят държавни компенсации.

Изригването на исландския вулкан няма да навреди на застрахователната индустрия, според анализатори на Commerzbank AG. "Исковете за първото тримесечие, свързани със земетресението в Чили или зимната буря Ксинтия в Европа, ще засенчат безпроблемно изригването на вулкана от застрахователна гледна точка.

Застрахователните компании обявиха 4.74 млрд. долара загуби от земетресението в Чили през февруари и от европейската зимна буря Ксинтия. Най-скъпото за застрахователната индустрия изригване на вулкан се случва в Индонезия в периода май 2006 - април 2007. Тогава са нанесени щети за 3 млрд. долара, в това число и 180 млн. долара загуби на застрахователите.

Lloyd's of London, която е получила 551 млн. паунда премийни приходи от авиокомпаниите през 2009 г., обяви на 16 април, че исковете свързани с вулкана ще бъда разглеждани по стандартната процедура. От Swiss Re обявиха на 19 април, че вероятността от значителни искове "изглежда малка."

От Allianz и Hannover Re също не очакват да получат застрахователни искове свързани с изригването на вулкана.

От британската Aviva заявиха, че връщането на парите от билетите, вследствие на отмяната на полети е задължение на авиокомпаниите, а забавянията породени от изригването на вулкани обикновено не са включени в полиците за пътническите застраховки.