Международната рейтингова агенция Standard&Poor's (S&P) е понижила дългосрочния рейтинг на Обединена Българска Банка (ОББ) от B на B-, съобщиха днес от агенцията.

Краткосрочният рейтинг на банката остава без промяна на ниво C. Рейтингите на банката остават под наблюдение.

От рейтинговата агенция изтъкват като причина за понижението вчерашната ревизия на рейтинга на компанията майка на ОББ, гръцката National Bank of Greece, който беше понижен от ниво B до под инвестиционно ниво CCC с отрицателна перспектива.

Въпреки понижението, за разлика от NBG, рейтингът на българската банка остава над нивото „джънк".

По този повод експерти от банковите среди коментираха, че наблюдаваме интересна ситуация дъщерна банка да е с по-висок кредитен рейтинг от този на банката-майкa, какъвто е случаят с българската ОББ и гръцката NBG.

От S&P изтъкват, че ОББ има по-добри бизнес и оперативни характеристики в сравнение с NBG и смятат, че българската банка ще може да се справя и сама, ако NBG започне да изпитва сериозни затруднения.

Съгласно критериите на S&P обаче агенцията не присъжда по-голяма разлика от две нива между подразделението с най-висок рейтинг и компанията майка.

От агенцията смятат, че ако финансирането от NBG за ОББ бъде оттеглено българската банка, ще може да изплаща задълженията към своята компания майка без това да се отрази на собствения й финансов профил.

NBG продължава да подкрепя ОББ под формата на субординиран дълг, срочни депозити и овърнайт кредити. В момента няма индикации от NBG, че подкрепата за ОББ е намаляла.

По мнение на S&P ОББ може да изплаща задълженията към своята компания майка посредством своите собствени парични потоци, достъпа до допълнително междубанково финансиране и дълг, както и чрез ликвидни активи.

Рейтингът на ОББ може да бъде понижен още, ако способността на българската банка да се финансира бъде поставена под заплаха, или ако натиска върху качеството на активите на банката се засили, което от своя страна би намалило рентабилността й и капитала.

ОББ приключи първото тримесечие на 2011 г. с печалба от 9.63 млн. лв. и отчита голямо понижение спрямо същия период на 2010 година, когато банката записа 34.72 млн. лв. положителен финансов резултат.

Активите на банката в края на март възлизат на 7.53 млрд. лева (7.95 млрд. лева преди година), а пасивите са 6.43 млрд. лева (6.89 млрд. лева към първо тримесечие на 2010 година). Общо капиталът на банката в края на отчетния период е 1.1 млрд. лева (1.06 млрд. лв. година по-рано), от които емитираният капитал възлиза на 75.96 млн. лева.