Mеждународният валутен фонд (МВФ) е одобрил стендбай плащане на стойност 683 млн. долара за Румъния, след като северната ни съседка е ограничила разходите си, за да запази бюджетния си дефицит под предварително зададения таргет, съгласно условията на договорен предпазен заем, информира Bloomberg.

Бордът на директорите на МВФ е дал съгласието си за отпускането на средствата за Румъния, след като правителството на страната е постигнало таргета за бюджетен дефицит за първото тримесечие и е одобрило увеличаване на цената на природния газ за индустриални потребители от юли. Румъния не планира да тегли средствата, които ще бъдат използвани като „предпазна" кредитна линия, според изявлението на фонда.

Румъния планира да издаде дълг на местния и на международните пазари, за да финансира бюджетния си дефицит и да привлече инвеститори чрез продажбите на дялове в енергийни компании, след като използва спасителни средства, за да поддържа икономиката си по време на двегодишния период на рецесия.

През тази и следващата година румънското правителство планира да продаде миноритарни дялове в най-голямата петролна компания OMV Petrom SA (SNP), в производителя на природен газ Romgaz SA, както и в Transgaz SA и Transelectrica SA (TEL), за да финансира инвестициите си в инфраструкрурни проекти.

Румъния, която до тази година разчиташе на двугодишен пакет от международни спасителни средства на стойност 20 млрд. евро, сключи предпазно споразумение с МВФ и ЕС на стойност 5 млрд. евро. Споразумението има за цел да осигури предпазни средства по време на дълговата криза в Европа и Румъния няма намерения да използва средства от него, тъй като разполага с достатъчни резерви. Вместо това кредитът ще послужи за стабилизирането на доверието на инвеститорите,.

Румънското правителство намали бюджетния си дефицит до 5.2 млрд. леи (1.75 млрд. долара) в края на март. Заложеният таргет, съгласно новото споразумение беше 6.3 млрд. леи, в сравнение с дефицит от 8.2 млрд. леи за същия период година по-рано, след като страната намали държавните заплати и замрази пенсиите от юли 2010 г. Правителството планира да намали бюджетния дефицит до под 3% от БВП през 2012 г.