Щатският долар ще загуби статута си на световна валута за резерв до 25 години, според проучване сред управители на резерви на централни банки, които контролират активи за общо над 8 трлн. долара, информира FT.

Повече от половината от участниците в проучването, проведено от UBS, са прогнозирали, че доларът ще бъде заменен от портфейл от валути в следващите 25 години.

Мнението им се различава в сравнение с предишни години, когато управителите на резерви в централните банки прогнозираха, че доларът ще запази статута си на основна валута за резерв.

Проучването на UBS е проведено сред над 80 управители на резерви в централни банки, държавни инвестиционни фондове и институции с активи под управление на стойност над 8 трлн. долара.

Резултатите от проучването са поредният признак за неудовлетвореност от долара като валута за резерв, на фона на опасенията около неспособността на правителството на САЩ да ограничи разходите и на програмата на Федералния резерв за изкупуване на активи.

Щатската валута е поевтиняла с 5% от началото на годината и се търгува на близо до най-ниското си ниво срещу кошница от основни валути.

Страните с големи валутни резерви и най-вече Китай се опитват да диверсифицират портфейлите си като намалят тежестта на долара. През първите четири месеца на настоящата година, три четвърти от 200-те млрд долара, с които са нараснали резервите на Китай, са били инвестирани в недоларови активи, по данни на Standard Chartered .

Прогнозите за мултиполярен валутен свят, който да замени настоящата доминация на долара, съвпада с мисленето и на ръководителите на някои ключови институции.

През миналата година президентът на Световната банка Робърт Зелик предложи нова парична система, която включва редица основни световни валути, между които доларът, еврото, йена, британският паунд и китайският юан.

Системата би трябва да използва и златото, според Зелик. Резултатите от проучването също така показват, че ролята на скъпоценният метал нараства като 6% от участниците са заявили, че най-голямата промяна в управляваните от тях резерви през следващото десетилетие ще бъде закупуването на още злато. За разлика от предишни години нито един от участниците не изразил намерение за значителни продажби на злато в следващите десет години.

Централните банки са закупили около 151 тона злато от началото на годината, водени от Русия и Мексико, според Световния съвет по златото и са на път да отчетат най-голямото годишно количество закупено злато от разпадането на Бретънуудската валутна система през 1971 г.

Управителите на резерви са прогнозирали, че златото ще бъде най-добре представящият се клас активи в следващата година.

Златото е поскъпнало с 19.5% през последната година и в момента се търгува на цена от около 1 500 долара за тройунция.