EUR/USD се покачи по време на вчерашната търговия, след като шефът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви на пресконференция в Амстердам, че банката ще проявява "строга бдителност" по отношение на инфлацията в Еврозоната, с което загатна за възможно покачване на лихвата през юли. Това негово изказване предизвика отскок на еврото от 1.4237 спрямо долара, към 1.4397, където срещна известна съпротива. Единната валута се повиши и спрямо японската йена с 0.6% до 116.40, което е покачване от 70 пипса за деня.

По отношение на Гърция, Трише отбеляза, че позицията на ЕЦБ относно дълговите проблеми не се е променила въпреки решението на френските банки за т.н. roll-over на гръцките дългови книжа и реинвестирането на 70% от приходите по тези книжа в нови дългосрочни гръцки облигации. Позицията на ЕЦБ остава твърдо против каквато и да е форма на преструктуриране на гръцки дълг. На въпрос за новата програма от строги мерки Трише каза, че е от изключително значение Гърция да вземе правилното решение.

Подобно отношение взе и еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен, който заяви, че за Атина няма План Б. „Единственият начин за Гърция да избегне фалита е парламентът незабавно да одобри програмата за бюджетни съкращения", допълни в комюнике еврокомисарят. „Призовавам гръцките ръководители да поемат своята отговорност", подчерта още Оли Рен.

За всеобщия спад на долара на валутните пазари влияние оказаха и слабите икономически данни от САЩ. Потребителското доверие за юни спадна до 58.5 пункта, спрямо 60.8 пункта за предходният период. Тава е най-ниското ниво на показателя от ноември 2010 г. насам. Причината за него са песимистичните настроения сред потребителите относно възможностите за работа и доходите в бъдеще.

Цените на жилища в страната също отчетоха спад, продължавайки по този начин низходящото движение, започнало през август миналата година. Индексът на цените на жилищата за 20-те най-големи града в САЩ е спаднал с 3.96% на годишна база. Така жилищният пазар в страната продължава да отчита лоши данни, въпреки че други части на икономиката показват подобрение.

Безпокойството относно дълговата криза в Еврозоната съчетано с лошите данни отвъд океана доведоха до нови покупки на швейцарски франкове, в резултат на което валутната двойка USD/CHF се понижи до ново историческо дъно при 0.8275.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД