Споразумението за първата фаза на изграждането на инсталации за преработка на твърдите отпадъци на София вече е подписано от комисаря по регионалната политика на ЕС.

Това съобщи днес Жан-Мари Селер, директор на дирекция "Югоизточна Европа" към Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК.

Одобрението на първата фаза от проекта за преработка на битовите отпадъци в София е добра новина, която означава трайно и дългосрочно решаване на въпроса с битовите отпадъци на града, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Проектът, който предстои да бъде реализиран ще бъде изцяло общинска собственост.

Общата стойност на първата фаза е 69 млн.евро, от тях 50 млн. са безвъзмездно финансиране, 15 млн. евро е заем от Европейска инвестиционна банка за съфинансиране от страна на общината и 3,7 млн.евро са общинско финансиране.

Първата фаза трябва да приключи през 2013 година, отбеляза Фандъкова.

Готови сме да започнем работа по изграждането на депото веднага след подписване на договорите, защото Столична община е изградила почти цялата инфраструктура на обектите, каза още тя. Над 19 млн. лв. вече инвестирани в тази инфраструктура ще бъдат възстановени от безвъзмездното финансиране.

Към дейностите, които ще бъдат извършени с първата фаза, Фандъкова добави и пилотен проект за разделно събиране на отпадъците и доизграждане на инфраструктурата.

Системата за преработка на столичната смет ще бъде изградена на две площадки - "Хан Богров" край Горни Богров и "Яна-Садината" край село Яна. Предвижда се да бъдат изградени инсталация за механично биологично третиране на битови отпадъци, инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци, депо за остатъчните отпадъци, цялата довеждаща инфраструктура до съоръженията.

В началото на юни кандидатът за кмет на София от БСП - Георги Кадиев, символично "преряза лентата" на непостроения завод. Социалистите припомниха, че заводът трябваше да бъде готов през 2007 г., след това - през 2009 г., беше направена първа копка и за 15 месеца заводът трябваше да бъде пуснат в експлоатация.

Източник: БТА