Боинг-787 Dreamliner извърши първия си полет през Тихия океан. "Самолетът мечта" излетя от Сиатъл и се приземи на токийското летище Ханеда тази сутрин, на 3 юли, предаде АП.

Приземяването на лайнера бе предавано на живо по телевизията. Машината бе посрещната с аплодисменти, а две пожарни коли на пистата й устроиха воден салют в чест на успешното кацане. Най-новият Боинг прилетя в Япония за изпитания.

Компанията ще провери доколко самолетът е готов за редовни полети. Тестовете ще се проведат съвместно с японската компания АНА (All Nippon Airways, ANA).

Лайнерът ще се издигне в японско небе на 4 юли и в течение на седмица ще премине изпитания по маршрутите между градовете Токио, Хирошима, Осака и Окаяма.

Заради технически проблеми пускането на самолета от ново поколение нееднократно бе отлагано и в резултат се стигна до забавяне от три години.

Очаква се първият Dreamliner да бъде доставен на компанията АНА през есента на 2011 г. Компанията Боинг вече е получила поръчки за повече от 800 "самолета-мечта" от над петдесет авиокомпании.

Източник/БГНЕС