Най-чаканите IPO-та това лято са тези на Groupon, Facebook и Zynga, пише Investopedia.com.

Groupon

Трудно е да повярваме, че така нашумелият сайт за групово пазаруване е само на 2 години. Продажбите на Groupon, според Wall Street Journal, са се повишили от 30.47 млн. долара през 2009 г. до почти 645 млн. долара само за първите три месеца на 2011 г.!

Това прави IPO-то на Groupon най-очакваното в момента. За разлика от Facebook и Zynga, компанията вече е подала документи в Щатската комисия за ценни книжа.

Има обаче и скептици. Те казват, че ръстът на компанията е заблуждаващ. Печалбата е около 40% от приходите. За този вид бизнес, това е малко, коментират анализатори. Прави впечатление, че разходите на компанията са много високи.

В момента анализатори изчисляват стойността на Groupon на около 20 млрд. долара, което е почти равно на Yahoo!

Facebook

Все още има спекулации дали Facebook ще стане публична компания, но по всичко личи, че рано или късно това ще се случи. По щатските закони, ако компанията има над 500 акционери, тя е длъжна да оповестява голяма част от финансовата си информация публично. Facebook скоро ще прескочи тази граница и няма какво да я спре да стане публична компания.

Компанията все още не е подала документи в Щатската комисия по ценни книжа.

Когато това стане обаче, ще бъде новината на деня. Според някои, Facebook може да струва 100 млрд. долара. Това я поставя в един ешалон с гигантите Pepsi Co, Bank of America и ConocoPhillips.

Zynga

Компанията, създала Farmville, се очаква да подаде заявление за IPO скоро.

През януари New York Times писа, че според техни източници вътре в компанията, много висши служители, в това число CEO-то Марк Пинкъс, не са много склонни да продават дяловете си. За сега компанията успява да привлече капитал от частни източници, така че няма финансова нужда за IPO.

За финансовите параметри на Zynga не се знае много, но според анализатори, компанията има добра печалба. Оценките за нея варират от 5 млрд. долара през януари до 15 млрд. долара през юни тази година.