Социалната мрежа Facebook, която е една от най-следените непублични компании в света, вероятно ще излезе на борсата до първото тримесечие на 2012 г., информира CNBC, позовавайки се на запознати източници. IPO-то може да определи пазарна стойност на компанията от над 100 млрд. долара.

Първичното публично предлагане на Facebook, ако бъде осъществено до следващата пролет, вероятно ще бъде предизвикано от част от Закона за ценни книжа и борси от 1934 г., позната като "правило 500", според същите източници.

Според това правило, ако акционерите в една непублична компания надхвърлят 500, тя трябва да започне да изпраща тримесечни отчети за дейността си до щатската Комисия по ценни книжа и борси, както го правят публичните компании.

Facebook, която даде индикации, че очаква акционерите й да надхвърлят 500 през тази година, вероятно ще иска да организира IPO преди да влезе в сила задължението да се отчита като публична компания през следващия април, според същите източници. Това увеличава вероятността първичното предлагане да се осъществи през първото тримесечие на 2012 г.

Друг фактор зад IPO-то е желанието за увеличение на заплащането на служителите на компанията. По-рано тази година Facebook наложи ограничения върху продажбата на акции на социалната мрежа от страна на служителите й на други инвеститори. Този ход може да накара някои служители на Facebook да напуснат, за да могат да „осребрят" акциите си.

Ако компанията обаче излезе на борсата, служителите ще могат да продават акциите си на пазара по различно време от годината, което ще им позволи да извлекат печалба от тях.

През януари, когато Goldman Sachs и други инвеститори вложиха 1.5 млрд. долара във Facebook, пазарната стойност на компанията беше определяна на 50 млрд. долара.

Сделки с акции на компснивтс напоследък пък предполагат, че пазарната й стойност е около 85 млрд. долара.

До края на годината, запознати очакват Facebook, която има над 600 милиона потребители и се разраства бързо, да има пазарна стойност от 100 млрд долара или повече.

Страницата на Facebook в социалната мрежа в момента има най-много почитатели - 45.7 милиона души.