Никога не трябва да забравяте, че има една стока, която е много по-евтина от средното за ЕС в България и това е електроенергията. Няма друга такава стока в България, която да е с толкова по-евтина от средното за ЕС.

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по повод протестите за цената на тока през миналата седмица. Трайчо Трайков посочи обаче, че тук винаги се опира до въпроса за това, че електроенергията е евтина, но хората не могат да си я позволяват. Министърът каза, че иска да види основанията да се поиска оставката на сегашния председател на ДКВЕР Ангел Семерджиев от две партии в парламента. Стана ясно, че министърът не се притеснява от начина по-който протича приватизацията на Булгартабак. Той отказа да даде оценка за двете години, в които ръководи МИЕТ. Трайчо Трайков посочи, че голяма част от хората, които работят в България трябва да работят в отрасли, които създават висока добавена стойност. "В момента стоим много зле - има план до 2020 да се изравним със средната за ЕС", каза той.

Правейки обаче ретроспекция за 2 - те изминали година Трайков каза, че за миналата година предприятията, на които МИЕТ е принципал имат около 300 млн. лв. повече печалба отколкото през 2009 г. А за тази година само АЕЦ Козлодуй за шестмесечието произвела електроенергия за 42 млн лв. повече и това, според него се дължи основно на по-добрата организация на работата.

Министърът каза, че находищата за конвенционален газ в северната част на черноморския ни шелф вече задоволяват между 10 и 15% от консумацията на природен газ в България. Друго находище около Ловеч, според него също е доста перспективно. "Там може би има около 10 млрд. куб. м. газ, които ще започнат да се добиват в следващите 1-2 години по 1 млрд. годишно и ще дават още около 1/3 от консумацията на природен газ местен в България", каза Трайчо Трайков.

Източник: БГНЕС