Американският милиардер Доналд Тръмп откри най-високата сграда в Латинска Америка - 70-етажен луксозен хотелски комплекс /284м./.

"Построихме най-високата сграда в Латинска Америка и една от най-високите в света", каза предприемачът.

Сградата е във формата на корабно платно и е проектирана от колумбийското сдружение на архитекти Arias Serna Saravia. Тя символизира строителния бум в Централна Америка, понякога сравняван с този в Дубай, където е и най-високата кула в Света "Бурж Халифа" - 828м.

"Тръмп Оушън Клъб Интернешънъл Хотел &Тауър" е инвестиция на стойност 400 млн. долара. Това е първият хотел от веригата на Тръмп извън САЩ, според сина на милиардера - Ерик Тръмп. В новия хотел има казино, басейни, търговски центрове, ресторанти, галерии, остров с частен клуб и заседателна зала на площ 4 200 кв. м. Той има 47 апартамента, тераса с изглед към морето с площ 900 кв. м. и две огромни статуи на колумбийския художник Фернандо Ботеро. Най-евтината стая в хотела е 300 долара, а апартаментите са продадени на цена между 250 000 и един млн. долара.

Откриването на сградата бе и начин Доналд Тръмп да се "помири" с Панама. 64-годишният милиардер бе предизвикал скандал с изказване през март, когато заяви, че американците глупаво са дали Панамския канал срещу нищо.

Каналът е построен от САЩ след обявяването на независимостта на Панама през 1903, и мина под местно управление през 1999г.

Източник: БГНЕС