Talanx продължава експанзията си на целевия за групата пазар на Латинска Америка, след като Talanx International AG придоби 100% от Metropolitana Compañia de Seguros.

Компанията е управлявана като семеен бизнес и автомобилното застраховане съставлява две трети от портфейла й. Останалата част от бизнеса е разпределена между здравно застраховане, животозастраховане и други продукти от общото застраховане. Компанията реализира премиен приход в размер на 72 млн. евро през 2010 с 420 служители. Дейността й е фокусирана в Мексико Сити и централната част на страната.

Има споразумение между страните условията по сделката да бъдат третирани като конфиденциална информация. Придобиването подлежи на обичайното одобрение от регулатора и се очаква сделката да бъде финализирана преди края на 2011.

Продажбите на Metropolitana са фокусирани в съвместна дейност с местни мексикански партньори в автомобилната индустрия и свързания с автомобилното кредитиране бизнес. С тези компании има дългосрочни договори.

Придобиването на Metropolitana е подходящо допълнение към дейността на Talanx International в Мексико. HDI Seguros Мексико беше придобита през 2009 и има 426 служители. Премийният й приход е над 62 млн. евро през 2010. 80% от бизнеса на HDI Seguros също е фокусиран върху автомобилното застраховане. Двете компании ще бъдат сляти и общата компания ще се нареди сред десетте най-големи автомобилни застрахователи в Мексико.

„С Metropolitana придобиваме доходна компания, която е подходяща както от регионална гледна точка, така и от гледна точка на портфейл. В същото време тази сделка е поредната стъпка в прилагането на стратегията на групата Таланкс за експанзия в бързорастящия пазар на Латинска Америка”, казва Торстен Лойе, член ан Управителния съвет на Talanx AG и главен изпълнителен директор на Talanx International.

От началото на годината групата Таланкс придоби компании с общ премиен обем от над 200 млн. евро. Предишните сделки бяха Nassau Verzekering Maatschappij N.V. в Холандия, както и L'Union de Paris Cía Argentina de Seguros S.A. и L'Union de Paris Cía Uruguaya de Seguros. S.A.

В края на миналата година Talanx (новото име на HDI) обяви намерението си да навлезе в сектора на животозастраховането в България. Третата по големина застрахователна група в Германия е притежател на 94% от българското ХДИ Застраховане чрез HDI-Gerling International Holdin.